Skip to main content

Lainaajalle

Laina-ajat

Yleiskokoelma    4 viikkoa
Kurssikirjat          2 viikkoa   
Lukusalikokoelma 1 vrk
Lehdet: 1 viikko

Uusinta

Lainat on palautettava kirjastoon tai uusittava viimeistään eräpäivänä. Lainat, joihin ei ole varausta, voi uusia:

HUOM! Jos uusit useita myöhässä olevia kirjoja kerralla, niin uusintamahdollisuus loppuu sen kirjan kohdalla, missä lainakiellon aiheuttava sakkoraja (5 euroa) ylittyy. Jos olet lainakiellossa, voit pyytää kirjaston henkilökuntaa uusimaan ne lainasi, joista ei ole varauksia. 

Eräpäivämuistutukset

Asiakkaalle lähetetään yli 7 vuorokauden lainoista eräpäivämuistutus sähköpostitse 4 päivää ennen eräpäivää. Kaikista lainoista lähetetään ensimmäinen palautuspyyntö eräpäivänä.

Kirjasto ei voi taata lähetettävien ilmoitusten perille tuloa kaikissa tilanteissa. Asiakkaalla on velvollisuus seurata itse lainojensa erääntymistä. Suosittelemme että lainaustiedoissa käytetään organisaation sähköpostiosoitetta.

Palautus

Palautus kirjaston aukioloaikana mihin tahansa Lapin korkeakoulukirjaston toimipisteeseen. Lukusalilainat palautetaan vain omaan kirjastoon.

Palautuslaatikot kirjaston ulkopuolella (palautuslaatikot tyhjennetään vain aamuisin)

Maksut

Myöhästymismaksut
Myöhästyneistä lainoista peritään hinnaston mukaisesti myöhästymismaksua heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Myöhästymismaksut kertyvät kirjaston aukiolopäiviltä, ei kuitenkaan lauantailta.

Vuorokausi- ja viikonloppulainat 1 €/kirja/pv max 10 €/kirja
Muu lainattava aineisto 0,50 €/kirja/pv max  5 €/kirja
Kannettavat tietokoneet 10 €/pv  

Maksaminen
Voit maksaa kirjaston maksuja pankkikortilla kirjaston asiakaspalvelussa. Lisäksi voit maksaa verkkopankissa, katso ohjeet alta.

Lainakielto
Kun maksamattomia maksuja on vähintään 5 euroa, tulee lainakielto, jolloin ei voi lainata lisää kirjoja. Itse ei voi myöskään uusia lainoja, mutta kirjaston henkilökunta voi uusia lainat, joihin ei ole varauksia. Lainakielto puretaan, kun maksut on maksettu.

Varaukset
Varaukset ovat maksuttomia. Noutamatta jääneistä varauksista peritään 2 €:n maksu

Kaukolainat
​Kaukolainoista kirjastojen välillä peritään hinnastonmukainen maksu. OTK, TTK ja YTK maksavat gradun tekijöille joitakin kaukolainoja, kysy lisää kirjastosta.
Katso myös muiden palveluiden hinnat oheisesta palveluhinnastosta.

Laskutus ja perintä
Palauttamattomista lainoista lähetetään lasku. Jos palautat lainasi laskun lähettämisen jälkeen, lasku perutaan kirjan hinnan osalta, mutta maksettavaksi jää laskutusmaksu. Ellet maksa saamaasi laskua eräpäivään mennessä, perintä siirtyy perintätoimiston hoidettavaksi.

Verkkomaksaminen LUC-Finnassa

Voit maksaa sinulle kertyneitä lainaukseen liittyviä maksuja myös verkkomaksuna. Maksaminen onnistuu kotimaisten verkkopankkien kautta tai luottokorteilla.
Huomaa:
 • Näet omat maksusi LUC-Finnan oman tilisi tiedoista, Maksut-välilehdeltä.
 • Pääset maksamaan 'Siirry maksamaan'-painikkeella.
 • Verkkomaksuna maksetaan koko saldo kerralla, et voi muuttaa maksettavaa summaa. Alaraja maksulle on 1€.
 • Voit maksaa vain lainaukseen liittyvät maksut verkossa. Muiden maksujen osalta ota yhteys asiakaspalveluun.
 • Suoritettuasi maksun muista palata LUC-Finnaan, jotta maksu rekisteröityy kirjaston järjestelmään viiveettä.
 • Maksuja, jotka ovat kertyneet palauttamattomista / uusimattomista lainoista, ei voi maksaa, ennen kuin kyseiset kirjat on palautettu tai uusittu. Voit palauttaa ne lainat, joista maksut ovat syntyneet ja maksaa tämän jälkeen. Voit myös ottaa yhteyttä kirjastoon sopiaksesi maksusta. Kirjat, joihin ei ole varauksia, voidaan yleensä uusia asiakaspalvelussa, vaikka asiakkaalla on lainauskielto sakkojen vuoksi. 
Lisätietoa verkkomaksamisesta
Maksunvälityspalvelun toteuttajana ja maksupalveluntarjoajana toimii Paytrail Oyj (2122839-7) yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa. Visa-, Visa Electron- tai MasterCard-korteilla tehtävissä maksuissa Paytrail Oyj näkyy maksun saajana korttilaskulla ja välittää maksun kauppiaalle. Paytrail Oyj:llä on maksulaitoksen toimilupa. Verkkopankkimaksamiseen liittyvän maksunvälityspalvelun toteuttaa Paytrail Oyj (2122839-7) yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa. Käyttäjän kannalta palvelu toimii aivan kuten perinteinen verkkomaksaminenkin.
 
Paytrail Oyj, y-tunnus: 2122839-7
Innova 2, Lutakonaukio 7, 40100 Jyväskylä

Kannettavat tietokoneet lainattavana

Kannettavia tietokoneita on lainattavissa vain yliopistokirjastossa. Niiden saatavuustiedot voi tarkistaa kirjaston LUC-Finnasta hakusanalla kannettava tietokone (tai kannettava tai laptop tai portable) ja rajaamalla Aineistotyyppi > Esine.

Kannettavien lainausohjeita

 • kannettavia voivat lainata vain Lapin yliopiston opiskelijat​
 • laina-aika on kaksi viikkoa​
 • lainauksessa noudatetaan kirjaston käyttösääntöjä​
 • asiakas on vastuussa kirjastokortillaan lainatusta aineistosta​
 • myöhästymisestä peritään sakko voimassaolevan sakkokäytännön mukaan, 10 e/pvä
 • kannettava, laturi, laukku ja ohjekirja muodostavat paketin jota lainataan kokonaisuutena
 • kannettavat palautetaan AINA henkilökohtaisesti lainaustiskille siihen kirjastoon, josta ne on lainattu​
 • kirjasto EI vastaa käyttäjän kannettavalle tallettamista omista tiedostoista. Kannettavat tyhjennetään lainaajien tiedostoista jokaisen palautuksen yhteydessä. Lainaajan on itse huolehdittava omien tietojensa siirrosta.
 • kirjasto ja LaY eivät vastaa mistään laitteen vikaantumisesta tai ohjelmistovirheestä aiheutuvista mahdollisista vahingoista. Laitteen lainaaminen/käyttö on täysin lainaajan omalla vastuulla.
 • laitteen tarkat käyttöoikeusehdot ovat lainattaessa laitteen mukana

Kannettavien käyttö kirjastossa

Yliopistokirjastossa voi käyttää kannettavia tietokoneita muissa lukutiloissa, mutta EI "Hiljaisessa lukusalissa".

Osoitteenmuutos

Jos puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita muutoksesta kirjastoosi!

 • Uusi osoite ei päivity tietoihisi automaattisesti, vaan lomakkeella antamasi tiedot välittyvät asiakaspalveluun päivitettäväksi.
 • Nimenmuutoksen voi tehdä vain paikan päällä kirjaston asiakaspalvelussa. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.