Skip to Main Content

Mendeley

Viitteet haltuun

Mendeley-logo

Mendeley viitteidenhallintaohjelma on vapaasti verkossa ja sitä voi käyttää sekä nettiselaimen että omalle koneelle asennettavan käyttöliittymän kautta.
Mendeley nopeuttaa oleellisesti tutkimuksen tekoa, koska tekstin sisäiset viittaukset ja aikaa vievät lähdeluettelot syntyvät helposti, sekä uudelleenmuotoilut eri käyttötarkoituksiin ovat yksinkertaisia.

Mendeley-tili

1. Tee itsellesi Mendeley-tili (Create a free account).

 • HUOM! Jos sinulla on jo tili jossain Elsevierin palvelussa, esim. Scopuksessa tai ScienceDirectissä, käytä samaa tunnusta myös Mendeleyssä. Voit silloin kirjautua suoraan Mendeleyhin.

2. Voit luoda tilin haluamallasi sähköpostiosoitteella

Anna sähköpostiosoite

3. Kun olet kirjautunut, löydät oman Mendeley-kirjastosi Library-kohdasta

Mendeley-kirjastosi aloitussivu

4. Mendeleyn search-toiminnolla voi hakea artikkeleita koko Mendeley-yhteisöstä ja lisätä niitä sitten omaan kirjastoon.

Mendeley-apuohjelmat

Lisäksi voit tarvita seuraavia apuohjelmia

 • Web Importer on selaimeen asennettava hyödyllinen apuohjelma, jonka avulla voi tallentaa viitteitä ja tiedostoja omalle tilille. Web Importer toimii Chromessa, Firefoxissa ja Edgessä. Asentamisen jälkeen selaimen kirjanmerkkipalkissa/kirjanmerkeissä näkyy punainen Mendeley-kuvake.  Katso lisää viitteiden tallentamisesta.
 • Mendeley Cite on MS Wordin kanssa toimiva apuohjelma, jolla voi tehdä tekstin sisäiset viittaukset ja lähdeluettelon.
  • asennettuasi (ohje) Mendeley Cite'n näet sen Wordin Viittaukset/References -välilehdellä.

Wordin viittaukset välilehti

 • Mendeley Reference Manager logo         on selaimen My Library -näkymän työpöytäversio, jolla voi järjestellä ja muotoilla Mendeleyhin tallennettuja viitteitä, lukea dokumentteja ja tehdä niihin merkintöjä. Samat asiat voi tehdä myös selaimen omassa Mendeley-kirjastossa, siksi työpöytäversion asentaminen ei ole välttämätöntä. Reference Manager on kehitysvaiheessa. New Mendeley Reference Manager -esittelyvideo.
 • Mendeley Destop on vanhempi työpöytäversio, jossa on toistaiseksi Mendeley Reference Manageria enemmän ominaisuuksia. Tätä tarvitaan mm.
  • tuplien tarkistamisessa ja poistamisessa
  • viitetietojen automaattisessa tallentamisessa ja synkronointi BibTex-muodossa

Mendeley Desktop on käytettävissä toistaiseksi. Lataus ja asennus omalle koneelle Mendeley Desktop-sivuilta. Lapin yliopiston ja AMKin koneille pyydä asennus IT-palveluista.

Lisää tietoa Mendeley-apuohjelmien toimivuudesta eri selainten ja käyttöjärjestelmien kanssa.

Mendeley Cite asennus

Jotta voit lisätä tekstiisi lähdeviittauksia ja lähdeluettelon Mendeleyhin tallentamistasi viitteistä, tulee ensin ladata tekstinkäsittelyohjelmaasi Mendeley Cite apuohjelma.

Kokeile asentaa Mendeley Cite tältä sivulta: https://www.mendeley.com/reference-management/mendeley-cite

HUOM! Tämä alla oleva ohje Wordin kautta ei vielä toimi:
Wordissä voit asentaa apuohjelman Lisää tai Insert -välilehdeltä > Apuohjelmat tai Get addings > Omat apuohjelmat (tai Hae apuohjelmia).

 • Saat nyt esiin Officen apuohjelmat -sivun, jossa voi olla huomautus, että "Office-kauppa ei ole käytettävissä".
 • Avaa tältä sivulta välilehti: Järjestelmänvalvojan hallinnoima
 • Voit siitä asentaa Mendeley Cite -apuohjelman