Skip to main content

Tutkijalle: artikkelit

Alennuksia tilausmaksullisten lehtien artikkelien kirjoittajamaksuihin

Yliopistot ovat neuvotelleet e-lehtitilausten sopimuksiin liittyviä alennuksia artikkelien kirjoittajille, jos kirjoittajat haluavat maksaa muutoin maksullisessa lehdessä julkaistun artikkelinsa avoimeksi heti lehden ilmestyessä. Alla luetellaan ne kustantajat, joiden lehtiin on Lapin yliopistossa saatavissa näitä alennuksia.

Artikkelien avaaminen lisämaksulla tilausmaksullisessa lehdessä ei ole yliopiston avoimen tieteen politiikassa suositeltua, mutta näin voi tehdä, jos esim. tutkimuksen rahoittaja edellyttää julkaisujen avoimuutta tietyn ajan kuluessa julkaisun ilmestymisestä ja ko. lehden embargoaika rinnakkaistallenteen avaamiselle on rahoittajan vaatimusta pitempi. Yliopistolla ei ole mitään keskitettyä rahastoa artikkelimaksuja varten.

Tarvittaessa kysy lisätietoja kirjastosta, research.library@ulapland.fi

Artikkelit Sagen lehdissä

FinELib on solminut Sagen kanssa Sage Premier -sopimuksen vuosille 2020-2022. Sopimus sisältää pääsyn n. 950 Sagen lehteen sekä tutkijoille maksuttoman avoimen julkaisemisen Sagen hybridilehdissä ja 20 % alennuksen APC-maksuun Sagen OA-lehdissä.

Sagen hybridilehdissä avoimesti, ilman APC-maksua julkaistavat artikkelit

 • ​Kaikkien  v. 2020 ennen 10. toukokuuta hybridilehdissä julkaistujen artikkelien kirjoittajiin ollaan Sagen suunnasta yhteydessä ja sovitaan artikkelien avaamisesta veloituksetta.
 • 10 toukokuuta 2020 eteenpäin SAGE tunnistaa oikeutesi ilmaiseen avoimeen julkaisemiseen niiden organisaatio- ja sähköpostitietojen perusteella, jotka olet antanut käsikirjoituksesi lähetysvaiheessa.
 • Kun artikkelisi on hyväksytty julkaistavaksi, allekirjoita “SAGE’s Journal Contributor’s Publishing Agreement” tavalliseen tapaan. SAGE tarvitsee tämän sopimuksen, jotta artikkelisi voidaan julkaista.
 • Kun SAGE on vastaanottanut artikkelisi, SAGE lähettää sinulle ja muille artikkelin kirjoittajille sähköpostin, jossa SAGE ilmoittaa oikeudestasi maksuttomaan avoimen julkaisemiseen. Sähköpostissa on mukana linkki SAGEn SOAP-järjestelmään (SAGE Open Access Portal). Kuka tahansa artikkelin kirjoittajista voi edetä linkistä seuraavaan vaiheeseen.
 • Sinulla on 14 päivää aikaa käydä SOAP-järjestelmässä hyväksymässä artikkelisi avoin julkaiseminen. Jos avointa julkaisemista ei tänä aikana hyväksytä, SAGE julkaisee artikkelin maksumuurin takana ja menetät maksuttoman avoimen julkaisemisen edun. (Saat SAGElta muistutusviestin 7 päivän kuluttua ensimmäisestä viestistä.)
 • SOAP-järjestelmässä näet artikkelisi tiedot.
 • Julkaistaksesi artikkelisi avoimena, valitse: 
  • Would you like to make your article open access? -> Yes, make my article open access
 • Kirjaudu sisään SOAP-järjestelmään tunnuksillasi tai luo tarvittaessa uudet tunnukset
 • Hyväksy tarjolla oleva avoimen julkaisemisen lisenssi (CC BY) ja ilmoita tarvittavat lisätiedot tekijänoikeuksien haltijasta.
 • Saat tiedon, että artikkelisi julkaistaan avoimena ja voit kirjautua ulos.

Jos haluat nähdä ohjeet kuvineen SOAP-järjestelmän eri vaiheista, ks. ​

Sagen OA-lehdissä 20 % alennuksella julkaistavat artikkelit

 • Kun artikkelisi on hyväksytty julkaistavaksi, SAGE ohjaa sinut allekirjoittamaan lisenssisopimuksen ja lähettää sinulle sähköpostitse linkin APC-maksujärjestelmään. Linkin kautta pääset sivulle, jossa on tietoa artikkelisi APC-maksusta.
 • Saadaksesi alennuksen klikkaa kohtaa ”APPLY DISCOUNTS”, jonka jälkeen aukeaa uusi ikkuna.
 • Uudessa ikkunassa sinun tulee kirjoittaa koodi FINELIB2020 kohtaan ”Promotion campaign discount / Promo code” ja klikata ”APPLY DISCOUNTS”. Voit sen jälkeen sulkea ikkunan.
 • Tämän jälkeen aukeavalla sivulla näet alennetun APC-maksun. Kun klikkaat kohtaa Payment Options, sinua pyydetään kirjautumaan tai luomaan tili Copyright Clearance Centeriin (CCC). Tämän jälkeen voit valita haluamasi maksutavan: luottokortin tai laskun. Lasku lähetetään sinulle sähköpostitse 24 tunnin kuluessa. Kun tilaus on valmis, saat sähköpostiin kuittauksen.
 • Mikäli jostain muusta syystä olet oikeutettu suurempaan alennukseen, se pätee tämän sopimuksen alennuksen sijasta.
 • Jos olet unohtanut kirjoittaa alennuskoodin sille varattuun kenttään, voit pyytää korjattua laskua ennen kuin olet maksanut laskun. Laskun maksamisen jälkeen ei ole enää mahdollista saada hyvitystä.

Tarvittaessa kysy neuvoa kirjastosta research.library@ulapland.fi

Artikkelit Taylor & Francisin lehdissä

Tutkijat voivat julkaista artikkelinsa avoimina maksutta Taylor & Francisin  alla olevassa listassa luetelluissa lehdissä sekä Annals of Medicine -lehdessä, jos artikkeli on hyväksytty julkaistavaksi 3.6.2020-31.12.2022 ja artikkelin vastaava kirjoittaja (corresponding author) on Taylor & Francisin lehtipakettien tilaajaorganisaation tutkija tai opiskelija. Lapin yliopisto on SSH-lehtipaketin tilaaja, joten maksuton avoimuus koskee Lapin yliopiston tutkijoilla niitä listalla olevia lehtiä, joiden lehtipaketin merkintä on SSH. Jos artikkelin vastaava kirjoittaja (corresponding author) on jostain toisesta tutkimusorganisaatiosta, joka tilaa muita Taylor & Francisin lehtiä, artikkelin saa ko. organisaation tilauksen mukaisissa lehdissä maksutta avoimeksi.

Yleisimmät hyväksyttävät vertaisarvioidut artikkelityypit:

 • Article
 • Review
 • Research Article
 • Review Article
 • Report
 • Short Communication
 • Case Report
 • Note
 • Original Article
 • Guest Editorial

Taylor & Francisilla on kaksi eri reittiä käsikirjoituksen jättämiseen hyväksyttäväksi: Editorial Manager ja ScholarOne. Tämä vaihtelee lehtikohtaisesti, mutta järjestelmä ohjaa sinut automaattisesti oikealle reitille. Hyväksymisvaiheessa sinut tunnistetaan kuuluvaksi tiettyyn organisaatioon organisaation nimen perusteella. Sinun tulee artikkelia lähettäessäsi valita huolellisesti pudotusvalikosta mihin organisaatioon olet affilioitunut ja käyttää organisaatiokohtaista sähköpostiosoitettasi. Mikäli affiliaatiosi muuttuu käsikirjoituksen jättämisen jälkeen, muista ilmoittaa production editorillesi uusi affiliaatiotietosi.

Jos artikkelisi hyväksytään, T&F lähettää sinulle ja organisaatiollesi sähköpostiviestin hyväksymisestä ja samalla kertoo sinulle, että organisaatiollasi on Open Access -sopimus T&F:n kanssa. Tämän jälkeen (yleensä 24-48 tunnin kuluessa) saat toisen viestin, jossa on linkki julkaisusopimukseen.

Vaihtoehto 1.

Kirjasto ehtii hyväksyä T&F:n järjestelmässä artikkelisi julkaisemisen maksuttomasti avoimena ennen kuin ehdit allekirjoittaa julkaisusopimuksen.

 • T&F lähettää sinulle sähköpostiviestin, jossa on linkki järjestelmään, jossa voit valita Creative Commons -lisenssin. Suositeltava lisenssi on CC BY.
 • Allekirjoita sopimus joko sähköisesti tai tulosta sopimus, allekirjoita se ja lataa allekirjoitettu sopimus järjestelmään.
 • Artikkelisi julkaistaan avoimena valitsemallasi CC-lisenssillä.

Vaihtoehto 2.

Allekirjoitat julkaisusopimuksen ennen kuin kirjasto on ehtinyt hyväksyä artikkelisi julkaisemisen maksuttomasti avoimena.

 • T&F lähettää sinulle sähköpostiviestin, jossa on linkki järjestelmään, jossa voit valita, haluatko julkaista artikkelisi avoimena.
 • Valitse T&F:n järjestelmässä avoimen julkaisemisen vaihtoehto.
 • Täydennä lomake ja valitse organisaatiosi alhaalta pudotusvalikosta.
 • Järjestelmä tunnistaa, että organisaatiosi kuuluu sopimuksen piiriin ja ohjaa sinut seuraavalle sivulle sekä ilmoittaa, että voit olla oikeutettu maksuttomaan avoimeen julkaisemiseen.
 • Sinun tulee hyväksyä “APC quote”. Jos organisaatiosi hyväksyy, että olet oikeutettu maksuttomaan avoimeen julkaisemiseen, julkaisumaksusi on 0 €.
 • Valitse Creative Commons –lisenssi. Suositeltava lisenssi on CC BY.
 • T&F ilmoittaa sinulle sähköpostitse, että pyyntösi julkaista avoimena on lähetetty organisaatioosi.
 • Tämän jälkeen kirjasto vahvistaa T&F:n järjestelmässä, että olet oikeutettu maksuttomaan avoimeen julkaisemiseen
 • Artikkelisi julkaistaan avoimena valitsemallasi CC lisenssillä.

Ohjeet kuvien kera:

Tarvittaessa kysy neuvoa kirjastosta research.library@ulapland.fi

Artikkelit OUP-lehdissä

FinELib-konsortio on solminut Oxford University Pressin (OUP) kanssa sopimuksen, johon sisältyy mahdollisuus lisämaksuttomaan avoimeen julkaisemiseen OUP:n hybridilehdissä. Artikkelin vastaavan kirjoittajan organisaatio on Lapin yliopisto tai jokin sopimukseen kuuluva organisaatio. Artikkeli tulee olla vertaisarvioitu ja hyväksytty ajalla 1.1.2021-31.12.2023.

Tutkija saa artikkelin hyväksymisvaiheessa sähköpostin (edellyttäen, että on käytetty organisaation sähköpostiosoitetta), jossa hänelle kerrotaan oikeudesta lisämaksuttomaan avoimeen julkaisemiseen. Organisaation sähköpostiosoitteen käyttäminen on siksi suositeltavaa, joskin kaikki kirjoittajat voivat lisämaksutonta avointa julkaisemista OUP:n lisenssi- ja maksujärjestelmään kirjauduttuaan.

Artikkelit Elsevierin lehdissä

FinELibin ja Elsevierin sopimuksen perusteella vastaavat kirjoittajat voivat julkaista avoimia artikkeleita ilman APC-maksua (article processing charge) sopimuksen piiriin kuuluvissa Elsevierin hybridi-lehdissä. Avoimia artikkeleita on sopimuskauden 2021-2023 aikana käytettävissä rajallinen määrä.

Alennuksen saamisen edellytykset:

Alennuksen piiriin kuuluu yli 1500 Elsevierin omistamaa hybrid-lehteä ja yli 200 Full OA-lehteä. Alennus on tarjolla vertaisarvioitua, tietellistä tietoa sisältäviin artikkelityyppeihin: full length journal articles, review articles, short communications, case reports, short surveys, original software publications, data articles, micro-articles, protocols, replication studies, videos. Huom! Jos olet julkaisemassa review-artikkelia avoimena, ota etukäteen yhteyttä Elsevierin supportiin (yhteydenottovaihtoehdot linkistä aukeavan sivun lopussa),  sillä review-artikkeleiden kohdalla normaali OA-julkaisuprosessi ei toimi.

 • Artikkeli hyväksytään julkaistavaksi 1.1.2021-31.12.2023.

Artikkelin julkaiseminen avoimena Elsevierin lehdissä - ohjeet vastaavalle kirjoittajalle (corresponding author):

 1. Kun artikkeli, jossa olet vastaavana kirjoittana (corresponding author), on hyväksytty, Elsevier lähettää sinulle sähköpostin, jossa sinua pyydetään täyttämään Rights and Access Information form.
 2. Kun haluat julkaista artikkelin avoimena, muista ensin varmistaa rahoitus alennetulle APC-maksulle
 3. Valitse Elsevierin Rights and Access Information formilla:
  • Kohdassa Corresponding Author's Organization: Kirjoita organisaatiosi nimi (englanniksi) ja valitse järjestelmän tarjoamista vaihtoehdoista oikea. Jos et löydä organisaatiosi nimeä, ota yhteyttä kirjastoon (research.library(at)ulapland.fi), jotta saat apua asian selvittämisessä.
  • Täytä tarvittaessa kohtaan Add Co-author Details muiden kirjoittajien tiedot ja kohtaan Funder Details tutkimuksen rahoittajan tiedot.
  • Julkaisuvaihtoehdot (tämä valikko näkyy, mikäli lehti on tilausmaksullinen hybridilehti): Gold Open Access (=artikkeli julkaistaan kaikille avoimena) ja Subcription (=artikkeli näkyy vain lehden tilaajille). Kun haluat julkaista artikkelisi avoimena, valitse Gold Open Access.
  • kohdassa Select your user license: Valitse kumpaa cc-lisenssiä haluat käyttää. Molemmissa vaihtoehdoissa omat artikkelin hyödyntämisoikeutesi ovat valitsemasi lisenssiehtojen mukaiset. Vaihtoehdot ovat:
   • CC BY 4.0 (Nimeä)  Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä.
   • CC BY-NC-ND 4.0 (Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Sallii teoksesi jakamisen muille, kunhan sinut mainitaan tekijänä. Teostasi ei tällöin kuitenkaan saa muuttaa millään tavoin, eikä sitä saa hyödyntää kaupallisesti. Huomaathan, että valitessasi tämän rajoitetumman CC BY-NC-ND 4.0 lisenssin jäävät muuttamis- ja kaupallisen käytön oikeudet Elsevierille.
  • Täytä lomake loppuun.
 4. Lomakkeen täyttämisen jälkeen Elsevier välittää pyyntösi verifioitavaksi organisaatiollesi. Kun organisaatiosi kirjasto tai tietopalvelu on verifioinut pyyntösi, saat vahvistuksen ja Elsevier julkaisee artikkelisi avoimena.
 5. Jos pyyntöäsi ei ole hyväksytty tai kaikki maksuttomat avoimet artikkelit on jo käytetty, tulee sinun kattaa avoimen julkaisemisen kustannukset itse.

Tarvittaessa kysy lisätietoa kirjastosta, research.library@ulapland.fi

Artikkelit Springerin lehdissä

Oletuksena on, että Lapin yliopistoon (ja muihin Springer Compact -aineiston tilaajaorganisaatioihin) affilioituneet kirjoittajat julkaisevat artikkelinsa avoimena ilman kirjoittajamaksua (APC). Jos kuitenkin haluat julkaista artikkelisi maksumuurin takana, käy My Publication -prosessi läpi ja ole sen jälkeen yhteydessä kirjastoosi/tietopalveluusi. Tällöin kirjastosi/tietopalvelusi ei hyväksy artikkeliasi julkaistavaksi avoimena. Saat kustantajalta uuden linkin My Publication-järjestelmään ja artikkelisi julkaistaan maksumuurin takana.

FinELib-konsortion sopimus Springer Naturen kanssa sisältää oikeuden julkaista artikkeleita avoimena Springerin hybridinimekkeissä sopimuskauden 1.1..2021–31.12.2023 aikana.

Artikkelien avaamisen edellytykset

 • Artikkelin vastaava kirjoittaja (corresponding author) on affilioitunut Lapin yliopistoon (tai muuhun Springer Compact -aineiston tilaajaorganisaatioon)
 • Artikkeli julkaistaan Springerin hybridilehdessä  ks. alla lista nimekkeistä
 • Artikkelityyppi on
  • Original Paper
  • Review Paper
  • Brief Communication
  • Continuing Education

Ohjeet vastaavalle kirjoittajalle

Artikkelin ns. standard workflow (Suurin osa lehdistä noudattaa tätä workflowta, voit tarkistaa nimekekohtaisen tiedon nimekelistasta)

 • Kun artikkelisi on hyväksytty julkaistavaksi, saat kutsun Springerin My Publication-järjestelmään.
 • Valitse järjestelmässä Lapin yliopisto (sen tilaajaorganisaation nimi, johon olet affilioitunut. Nimet ovat englanniksi. Jos nimeä ei löydy listalta, syötä kenttään kaupunki tai maa, jolloin järjestelmä ehdottaa sinulle organisaatioita.)
 • Tämä jälkeen näet sopimuksestamme kertovan Green Boxin.
 •  Hyväksy lehtinimekkeen käyttämä avoimen julkaisemisen lisenssi (CC BY tai CC BY-NC nimekkeestä riippuen)
  •  CC BY 4.0 (Nimeä)  Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä.
  •  CC BY-NC 4.0 (Nimeä-EiKaupallinen) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, mutta tämän kaiken kuitenkin vain epäkaupallisessa tarkoituksessa. Vaikka uusienkin teosten tulee olla epäkaupallisia ja sinut on mainittava alkuperäisenä tekijänä, tällaisia johdannaisteoksia ei tarvitse lisensoida samoilla ehdoilla.
 • Tilaa halutessasi värikuvia, offprinttejä ja postereita. Huom! niiden maksut joudut kattamaan itse. Organisaatiosi  maksaa vain kirjoittajamaksun (APC-maksu).
 • Täytä yhteystietosi ”Your Affiliation” sivulla.
 • Lähetä tilaus. Hintasi on nolla EUR, ellet ole tilannut postereita tms.
 • Tieto artikkelistasi lähtee yliopistoosi ja kirjasto käy vahvistamassa affiliaatiosi järjestelmässä.
 • Artikkeli julkaistaan avoimena.

Pieni osa lehdistä noudattaa normaalista poikkeavaa workflowta (non-standard workflow)

Voit tarkistaa nimekekohtaisen tiedon nimekelistasta. Prosessi vaihtelee nimekkeittäin. Käytä yliopiston nimeä ja ulapland-sähköpostiosoitetta kaikessa kommunikaatiossa lehden kanssa. Hyväksy lehtinimekkeen käyttämä avoimen julkaisemisen lisenssi yllä olevan ohjeen mukaisesti. Tieto artikkelistasi lähtee yliopistoosi ja kirjasto käy vahvistamassa affiliaatiosi järjestelmässä. Artikkeli julkaistaan avoimena.

Tarvittaessa kysy lisätietoa kirjastosta, research.library@ulapland.fi
FinELibin ohjeet OA-artikkeleille

Artikkelit Emeraldin lehdissä

FinELib-konsortio on solminut Emeraldin kanssa sopimuksen, johon sisältyy mahdollisuus julkaista artikkeleita avoimena ilmaisilla open access vouchereilla CC BY-lisenssillä.  Voucheria käyttäessään kirjoittaja saa julkaista artikkelinsa avoimena ilman APC-maksua. Voucherin voi saada artikkeliin, joka hyväksytään julkaistavaksi sopimuskauden aikana (1.1.2021-31.12.2023).

Ilmaisia vouchereita on vuosittain käytössä rajallinen määrä. Tätä sivua päivitetään, kun voucherit on kulutettu loppuun. 

Kuka voi käyttää ilmaisia vouchereita
Vouchereita voi käyttää Lapin yliopistoon tai muuhun Emerald Premier-aineiston tilaajaorganisaatioon affilioitunut vastaava kirjoittaja (corresponding author). Kirjoittajan tulee käsikirjoitusta jättäessään käyttää organisaatiokohtaista sähköpostiosoitettaan. Näin Emerald tunnistaa kirjoittajan oikeuden ilmaiseen voucheriin.

Mihin vouchereita voi käyttää
Vouchereita voi käyttää kaikkiin Emerald Premier-paketin nimekkeisiin sekä Emeraldin ainoaan täysin avoimeen nimekkeeseen ”International Journal of Climate Change Strategies and Management”.

Vouchereita voi käyttää seuraaviin artikkelityyppeihin

 • Research Paper
 • Viewpoint
 • Technical Paper
 • Conceptual Paper
 • Case Study
 • Literature Review
 • General Review

Artikkelin julkaiseminen avoimena Emeraldin lehdissä - ohjeet vastaavalle kirjoittajalle (corresponding author)

 1. Kun jätät käsikirjoituksesi kustantajalle ScholarOne järjestelmässä (submittointi)
  • Käytä organisaatiokohtaista sähköpostiosoitettasi. Emerald tunnistaa oikeutesi ilmaiseen open access voucheriin sähköpostidomainistasi. Mikäli järjestelmässä on ennestään joku muu sähköpostiosoitteesi, muuta se.
  • Ilmoita kiinnostuksestasi käyttää ilmainen voucher, mikäli artikkelisi hyväksytään julkaistavaksi. Tee tämä kohdassa Step 4: Details and Comments. Rastita kohta ”Yes, I want to publish my article as Open Access and my institution is eligible for a prepaid APC-voucher”. 
 2. Kun artikkeli, jossa olet vastaavana kirjoittana (corresponding author), on hyväksytty
  • Saat hyväksymiskirjeen (acceptance letter) ScholarOnen kautta. 
  • Lisäksi saat 30 päivän kuluessa hyväksymiskirjeestä linkin CC BY-lisenssiin, joka sinun tulee täyttää ja allekirjoittaa sekä palauttaa sähköpostitse lehden editorille. Katso liite. Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä. 
  • Mikäli käy niin, että voucherit ovat kuluneet loppuun siinä vaiheessa, kun artikkelisi hyväksytään, on sinulla oikeus ohjata kustantaja julkaisemaan artikkeli maksumuurin takana (tai vaihtoehtoisesti huolehtia APC-maksun maksamisesta).
 3. Emerald julkaisee artikkelisi avoimena CC BY-lisenssillä.

Tarvittaessa kysy lisätietoa kirjastosta, research.library@ulapland.fi
FinELibin ohjeet OA-artikkeleille.

Artikkelit MDPI:n lehdissä

Lapin yliopiston kirjoittajat saavat 10 % alennuksen artikkeleista, jotka on hyväksytty MDPI:n julkaisemiin lehtiin. Kirjoittajat saavat alennuksen myös kirjoista (Book Processing Charges, BPCs) ja artikkeleista ja kappaleista (Chapter Processing Charges, CPCs) MDPI:n julkaisemissa toimitetuissa kirjoissa.

Artikkelin toimitusprosessin viimeisessä vaiheessa kirjoittajia kehotetaan selvittämään, ovatko he oikeutettuja alennukseen MDPI:n open access -ohjelmassa. Ohjelma pyrkii tunnistamaan IP-osoitteen mukaan, lähetetäänkö artikkeli sellaisesta organisaatiosta, jossa oikeus tähän alennukseen on.