Tutkimuksen tulokset julkaistaan yleensä ensin tieteelliselle yleisölle. Silloin tulosten ja tulkintojen luotettavuus ja pätevyys arvioidaan paitsi julkaisuprosessiin liittyvässä vertaisarvioinnissa, myös julkaisun herättämässä tieteellisessä keskustelussa.
Sopivan tieteellisen lehden valinnassa omalle artikkelille on syytä ottaa huomioon
Kansainvälinen ohjeisto:
Lehtien arviointikriteerejä:
Lapin yliopiston avoimen tieteen politiikka suosittaa julkaisujen avaamista ensisijaisesti rinnakkaistallentamalla aina, kun se on mahdollista. Yliopisto ei ole varannut määrärahoja avointen julkaisujen kirjoittajamaksuihin, määrärahat on varattava projektien budjettiin.
Osaa OA-lehdistä kutsutaan saalistajalehdiksi (predatory journals) siksi, että niiden pääasiallinen tarkoitus on vain rahastaa kirjoittajia eikä lainkaan tarjota pätevää tieteellistä toimitustyötä vertaisarviointeineen. Näissä lehdissä julkaistut artikkelit eivät löydy yleisesti käytettyjen kansainvälisten artikkelitietokantojen kautta, eikä tieto leviä toisille tutkijoille ja pahimmillaan lehti häviää kokonaan muutaman kuukauden kuluessa. Tällainen artikkeli on myös huonoa meriittiä tutkijan CV:ssä ja saattaa jopa estää etenemisen uralla.
Kuinka tunnistaa saalistajalehdet? Tarkista alla oleva lista ja arvioi lehteä useamman kuin yhden listassa luetellun kriteerin perusteella:
On olemassa listoja saalistajalehdistä, mutta ne ovat aina ajastaan jäljessä, koska tilanne muuttuu jatkuvasti. Cabell's Black List on niistä tunnetuin, mutta valitettavasti se ei ole avoimesti käytettävissä. Joskus nämä saalistajalehtilistat eivät sisällä jotain saalistajalehteä, mutta lehden luonteen epäilyttävyyttä tukee se, että lehden kustantaja on jollakin saalistajakustantajien listalla.
Alla yksi avoimesti saatavilla oleva järjestelmä, jossa on listattuna predaattorilehdiksi ja -kustantajaksi epäiltyjä.
Kirjastosta voi pyytää tietoja mm. lehtien vaikuttavuusarvoista, tilaa bibliometrinen analyysi.
Känsainväliset tunnusluvut, pohjana Elsevierin Scopus
Kansainväliset tunnusluvut, pohjana Thomson & Reutersin Web of Science
Kansallinen arviointi
Arvioinnista ja sen työkaluista käydään laajaa keskustelua tiedeyhteisössä, ks. esim.:
Varottavat indikaattorit
Julkaisujen vaikuttavuusindikaattoreita voidaan käyttää myös epäasiallisesti nostamaan näennäisesti lehtien arvoa kirjoittajien silmissä. Siihen käytetään indikaattoreita, joiden laskentaperusteita ja tietoperustaa ei julkisteta avoimesti. Tällaisten hyödyttömien ja harhaanjohtavien indikaattorien välttämiseksi on koottu lista
Vertaisarvioitujen tieteellisten artikkelien kopiot tulisi tallentaa yliopiston julkaisuarkistoon. Ennen tallentamista on tarkistettava, mitä oikeuksia lehden kustantaja antaa kirjoittajille
Kun allekirjoitat julkaisusopimusta, ole hyvä ja tarkista oikeutesi rinnakkaistallentaa artikkelisi yliopiston julkaisuarkistoon. Julkaisijoiden lupapolitiikkaa voi tarkistaa myös verkosta:
On tärkeää rinnakkaistallentaa oikea versio:
Useimmiten rinnakkaistallennetaan viimeinen, vertaisarvioitu käsikirjoitus. Jotkut kustantajat sallivat tai jopa vaativat tallentamaan julkaistun version, mutta useimmiten sen tallentaminen ei ole luvallista.
Jos rinnakkaistallennus ei ole kustantajan julkaisusopimuksen mukaan luvallista, koeta liittää SPARC Addendum sopimukseen. Sen liittäminen sopimukseen jälkikäteen ei ole mahdollista.
Lapin yliopiston henkilökunnan artikkelit rinnakkaistallennetaan Lapin yliopiston julkaisuarkistoon LaCRISiin. Jos sinulla on ongelmia tallennuslupien kanssa, ota yhteyttä kirjastoon, lacris@ulapland.fi.
Suuret kansainväliset tieteelliset haravointijärjestelmät haravoivat säännöllisesti tutkimusorganisaatioiden julkaisuarkistoja:
Preprinttien tallentaminen niitä varten luotuihin järjestelmiin on yksi tapa, millä tutkimustuloksista voi viestiä nopeasti tiedeyhteisölle. Käsikirjoituksen voi tallentaa preprint-järjestelmään yleensä sen jälkeen, kun se on lähetetty johonkin lehteen. Jotkut kustantajat eivät hyväksy käsikirjoitusta julkaistavaksi, jos sen preprint on jo julkaistu – tarkista siis julkaisijan politiikka ennen kuin tallennat käsikirjoituksen johonkin preprint-järjestelmään.
Preprint-järjestelmiä on lukuisia. Jotkin niistä ovat laaja-alaisia ja jotkin keskittyvät jollekin tieteenalalle. Alla yksi lista preprint-järjestelmistä:
Lisätietoja preprint-järjestelmien hyvistä ja huonoista puolista:
Käsikirjoituksen tallentamista preprint-järjestelmään ennen vertaisarviointia ei pidetä kunnollisena julkaisun avaamisena – se tehdään nopeuttamaan tieteellistä keskustelua aiheesta ja varmistamaan kirjoittajille kunnia käsikirjoituksessa esitellyistä tutkimuksellisista löydöistä, vaikka vertaisarviointiprosessi veisi niin kauan aikaa, että julkaisu ilmestyisi myöhemmin kuin kilpailevan tutkia(ryhmä)n julkaisu. On siis tärkeää rinnakkaistallentaa artikkeli julkaisemisen jälkeen, jotta saisi "pisteet" avoimesta julkaisemisesta. Vertaisarvioitu versio on syytä tallentaa myös preprint-järjestelmään alkuperäisen käsikirjoituksen lisäksi.
Lapin korkeakoulukirjasto |
Aukioloajat |
Osoitteenmuutos |
LUC-Finna |