Siirry pääsisältöön

Opetuksen tueksi

Avoimen verkon aineistot

Avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteiden mukaisesti yhä suurempi osa korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja julkisen hallinnon julkaisuista on avoimesti hyödynnettävissä (OA Open Access). Samoin myös tiedelehtiä julkaistaan yhä enemmän avoimina.

 • Tarkista aina käyttämiesi aineistojen käyttöehdot. Creative Commons on tunnetuin lisensointijärjestelmä, jonka avulla tekijä voi antaa haluamansa oikeudet teoksensa käyttäjille. Myös muu käyttölupa voi sallia teosten hyödyntämisen.

Tieteellisiä OA lehtiä ja kirjoja

Hae tieteellisiä julkaisuja verkosta

Google Scholar Search

Avoimet kuva-aineistot

Tietoa avoimista kuva-aineistoista ja niiden käytöstä Lapin korkeakoulukirjaston sivuilla.

Avoimet tutkimusaineistot

Voit käyttää toisten tuottamaa dataa omassa tutkimuksessasi, esim. kandin tutkielmassa tai gradussa. Avointa dataa/avoimia aineistoja on yhä enemmän saatavilla data-arkistojen kautta. Tarkista ennen kuin alat keräämään omaa aineistoasi, minkälaisia aineistoja löytyy jo valmiina:

 • Aila on Tietoarkiston hakupalvelu, jonka kautta löydät noin 1400 aineistoa, joista parisataa on kvalitatiivisia. Tietoarkistoon tallennetut tutkimusaineistot ovat maksutta saatavilla kunkin aineiston käyttöehtojen mukaisesti. 
 • Etsin tarjoaa pääsyn suomalaisten tutkimusorganisaatioiden eri alojen aineistoihin, yli 9000 aineistoa. Julkaistut aineistojen kuvailutiedot ovat kaikille avoimia. Aineiston omistaja päättää miten ja kuka itse tutkimusaineistoon pääsee käsiksi.
 • Kielipankki sisältää laajan valikoima puhe- ja tekstiaineistoja. Monet aineistot ovat käytettävissä avoimesti, osa puolestaan oman yliopiston myöntämin tunnuksin.
 • Finna.fi - kansallinen kirjastojen, museoiden ja arkistojen hakupalvelu sisältää myös laajan valikoiman vapaasti hyödynnettäviä aineistoja, kuvia, karttoja, taideteoksia jne.
 • Europeana sisältää eurooppalaisten museoiden, kirjastojen, arkistojen ja audiovisuaalisten kokoelmien digitaalisia aineistoja.

Aineistoihin viittaaminen

Jos tutkimuksessa käytetään jonkun muun keräämää tai luomaa aineistoa, aineistoon viitataan kuten julkaisuihinkin. Aineistoon viittaamisella on tavoitteena antaa kunnia sille, jolle kunnia kuuluu aineiston luomisesta, sekä auttaa muita tutkijoita löytämään aineisto. Aineistoon viittaamisesta Tietoarkiston sivulla.
Aineistoviitteeseen kirjoitetaan vähintään:

 • Aineiston tunniste (PID)
 • Author – Aineiston luoja tai kokoaja, voi olla yksittäinen henkilö, ryhmä tai organisaatio
 • Julkaisuaika – ajankohta, josta lähtien aineisto on saatavissa
 • Otsikko – Aineiston otsikko, tarvittaessa myös laajemman aineistokokonaisuuden otsikko
 • Julkaisija / jakaja – organisaatio, jonka kautta aineisto on saatavissa

Avoimet oppimateriaalit

Avointen oppimateriaalien kirjasto on opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen palvelu, joka kokoaa avoimia oppimateriaaleja yhteen kaikkien koulutusasteiden yhteiseen näkymään. Palvelussa voi jakaa ja käyttää avoimia oppimateriaaleja. Palvelua kehitetään jatkuvasti.
Avoimet oppimateriaalit ovat haettavissa myös Finna.fi-palvelun kautta.

Linkkejä muihin avoimiin oppimateriaaleihin: