Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Tiedonhankinnan perusteet AMK

Tietoja artikkeleista

Kotimaisten lehtien sisältämien artikkeleiden tietoja voi etsiä eri tietokannoista. Linkit tietokantoihin löytyvät LUC-Finnan etusivulta. Medic on kotimainen terveystieteellinen tietokanta. Talentum Lehtiarkisto ja Alma Talent Ammattilaismediat sisältävät liiketalouden ja tekniikan ammattilehtiä.

Arto on monialainen artikkelitietokanta. Se sisältää tietoja noin 500 kotimaisen lehden artikkeleista. Artikkeleita voi etsiä LUC-Finnasta, Kotimaiset artikkelit (Arto) -välilehti.

Artikkelin haku LUC-Finnassa

Yhä useammin artikkeleiden kokotekstit löytyvät verkosta, mutta varsinkin kotimaisten lehtien artikkeleita on usein saatavilla vain painetuissa lehdissä. Halutessasi lukea painetun lehden artikkelin, tarvitset tiedot, missä lehdessä, minä vuonna ja missä numerossa artikkeli on. Näillä tiedoilla voit tarkistaa, onko kyseinen lehti kirjastosi kokoelmissa. Kokoomateoksen (toimitetun kirjan) artikkelista tarvitaan vastaavasti koko julkaisun eli kokoomateoksen nimi ja artikkelin sivunumerot.

LUC-Finnassa artikkeleista on Julkaisussa -kodassa tiedot, missä lehdessä tai teoksessa artikkeli on julkaistu.

1. Kotimaisa artikkeleita voi hakea LUC-Finnasta, jossa ne näkyvät erillisellä välilehdellä, Kotimaisia artikkeleita (Arto) (1).

2. Huomaa, että artikkeleiden tiedoissa ei ole saatavuustietoja (2), vaan artikkeli paikannetaan lehden nimellä kirjaston kokoelmista.

3. Artikkelin julkaisutiedot, lehden nimi, vuosikerta, vuosi, numero ja sivut näkyvät artikkelin tiedoissa (3).

4. Tehdään siis uusi haku lehden nimellä ja katsotaan "Kirjaston kokoelmat" -välilehdeltä (4), tuleeko lehti kirjastoomme.

5. Jos lehteä ei löydy kirjaston kokoelmista, tarkista lehden saatavuus myös Kuopion Varastokirjastosta (5).

 

Kotimaisia artikkeleita -välilehti hakutuloksena Apsista terveyskaveri, Avain-lehdessä 2017 nro 5, sivut 36-39.

Mukana on myös linkkejä artikkeleiden kokoteksteihin. Osa artikkeleiden kokoteksteistä on käytettävissä vain, kun on kirjautunut sisään LUC-Finnaan Haka-kirjautumisella.

"Keskiluokkaisen minuuden jäljillä" -artikkelin tiedot LUC-Finnassa.

Painetun lehden artikkelin saatavuus

LUC-Finnassa artikkeleista on Julkaisussa -kodassa tiedot, missä lehdessä tai teoksessa artikkeli on julkaistu. Tässä esimerkissä "83 (2008): 5, s. 60-61" ilmaisee, että artikkeli on julkaistu Sotilasaikakauslehden 83. vuosikerrassa, vuonna 2008, numerossa 5 ja sivuilla 60-61.

"Kuinka äkäpussi kesytetään" artikkelin tiedot.

Näiden tietojen avulla kyseinen lehti tai kokoomateos etsitään kirjastojen kokoelmista. Lehden nimessä oleva linkki ei johda eteenpäin, vaan LUC-Finnassa on tehtävä uusi haku lehden nimellä ja katsottava hakutulos "Kirjaston kokoelmat"-välilehdeltä.  Kun LUC-Finnasta haetaan Sotilasaikakauslehti -hakusanalla(1) nähdään, tuleeko kyseinen lehti kirjastoon. Klikkaamalla lehden nimestä (2), saat esiin myös vuosikertatiedot (aivan näytön alareunassa).

Sotilasaikakauslehden tiedot

Opiskelijat ja henkilökunta voivat tilata lehtiartikkeleita Kuopion varastokirjastosta niistä painetuista lehdistä, joita Lapin korkeakoulukirjastosta ei löydy.

Artikkelipyyntö Varastokirjastosta LUC-Finnan kautta

1. Kirjaudu sisään LUC-Finnaan.

2. Hae lehti ja katso hakutulos Kuopion Varastokirjasto -välilehdeltä.

3. Avaa lehden tiedot klikkaamalla lehden nimeä.

4. Tarkista lehden vuosikertatiedoista, että Varastokirjastossa on haluamasi vuoden lehdet

5. Klikkaa Artikkelikopio-linkistä

6. Täytä lomakkeen lisätietoja kohtaan lehden vuosi, vuosikerta, numero, sivut sekä artikkelin tekijä ja nimi.

7. Lähetä pyyntö ja saat artikkelikopion sähköpostiisi.