Siirry pääsisältöön

Lainaajalle

Mistä artikkeleita haetaan?

Kotimaisten lehtien sisältämien artikkeleiden tietoja löytyy LUC-Finnasta "Kirjaston kokoelma" välilehdeltä (Arto-tietokanta ja Journal.fi). Lisäksi on eri alojen lehtipalveluita, kuten mm. Edilex-lakikirjasto ja Lapin AMKissa Medic, terveystieteiden artikkelitietoja.

Ulkomaisia artikkeleita haetaan pääosin LUC-Finnan "Kansainväliset e-aineistot" -haun kautta ( ohje). Lisäksi on joitakin ulkomaisten artikkelien tietokantoja, jotka eivät ole mukana LUC-Finnan e-aineistohaussa ja niihin voi tehdä hakuja erikseen. Katso oman alasi artikkelipalveluita 

Tietoja artikkeleista LUC-Finnassa

Kotimaisia artikkeleita voi hakea LUC-Finnasta:

 1. Tee haku ja katso hakutulos Kirjaston kokoelma -välilehdeltä.
 2. Rajaa hakua Aineistotyyppi > Lehti/artikkeli
 3. Vain osaan artikkeleista on saatavilla kokotekstilinkki, tässä hakutuloksessa yli tuhannesta vain 35 on saatavilla verkosta. Muut artikkelit on luettava painetuista lehdistä. Huomaa myös, että osa artikkeleiden kokoteksteistä on saatavilla vain, jos on kirjautunut sisään LUC-Finnaan.
 4. Jos artikkelissa ei ole kokotekstiä, artikkeli paikannetaan lehden nimellä kirjaston kokoelmista. Katso siis artikkelin julkaisutiedot: lehden nimi, vuosi, numero ja sivut: Mikrobitti, 2016, numero 11. Tee sitten uusi haku lehden nimellä (Mikrobitti) ja katso, tuleeko lehti kirjastoomme (ks. alla Painetun lehden artikkelin saatavuus).
 5. Jos lehteä ei löydy kirjaston kokoelmista, tarkista lehden saatavuus myös Kuopion Varastokirjastosta, johon voit tehdä ilmaisen artikkelipyynnön (katso ohje).

Hakutulos LUC-Finnassa älypuhelimet-hakusanalla

 

Painetun lehden artikkelin saatavuus

Yhä useammin artikkeleiden kokotekstit löytyvät verkosta, mutta varsinkin kotimaisten lehtien artikkeleita on usein saatavilla vain painetuissa lehdissä. Halutessasi lukea painetun lehden artikkelin, tarvitset tiedot, missä lehdessä, minä vuonna ja missä numerossa artikkeli on. Näillä tiedoilla voit tarkistaa, onko kyseinen lehti kirjastosi kokoelmissa. Kokoomateoksen (toimitetun kirjan) artikkelista tarvitaan vastaavasti koko julkaisun eli kokoomateoksen nimi ja artikkelin sivunumerot.

LUC-Finnassa artikkeleista on Julkaisussa -kohdassa tiedot, missä lehdessä tai teoksessa artikkeli on julkaistu. Tässä esimerkissä "83 (2008): 5, s. 60-61" ilmaisee, että artikkeli on julkaistu Sotilasaikakauslehden 83. vuosikerrassa, vuonna 2008, numerossa 5 ja sivuilla 60-61.

"Kuinka äkäpussi kesytetään" artikkelin tiedot.

Näiden tietojen avulla kyseinen lehti tai kokoomateos etsitään kirjastojen kokoelmista. Artikkelitietojen yhteydessä oleva lehden linkki ei johda eteenpäin, vaan LUC-Finnassa on tehtävä uusi haku lehden nimellä ja rajattava hakutulosta ensin Organisaatio: Lapin korkeakoulukirjasto ja sitten vielä tarvittaessa Aineistotyyppi: Aikakauslehti.  

 1. Hae LUC-Finnasta Sotilasaikakauslehti -hakusanalla ja rajaa Organisaatio: Lapin korkeakoulukirjasto, niin näet, tuleeko kyseinen lehti kirjastoon.
 2. Klikkaamalla lehden nimestä, saat esiin myös vuosikertatiedot (aivan näytön alareunassa).

LUC-Finnan haku hakusanana: sotilasaikakauslehti

 • Yliopistokirjastossa kuluvan vuoden lehdet löytyvät 2-kerroksesta ja vanhemmat vuosikerrat 0-kerroksesta.

Sotilasaikakauslehden saatavuustiedot

Artikkelipyyntö Varastokirjastosta LUC-Finnan kautta

Artikkelikopioiden tilaukset Varastokirjastosta muuttuvat 1.9.21 alkaen. Asiakkaat eivät voi enää tilata artikkelikopioita suoraan omaan sähköpostiin, vaan artikkelikopiot toimitetaan Lapin korkeakoulukirjastolle, josta asiakas saa ne tulostettuna kopiona. 

Lapin yliopiston ja Lapin AMKin opiskelijat sekä henkilöstö voivat tilata artikkeleita Varastokirjastosta. Kirjaudu sisään LUC-Finnaan.

 1. Hae lehti ja katso hakutulos Kuopion Varastokirjasto -välilehdeltä. 
 2. Avaa lehden tiedot klikkaamalla lehden nimeä.

Mikrobitti-lehden hakutulos LUC-Finnassa

 1. Tarkista lehden vuosikertatiedoista, että Varastokirjastossa on haluamasi vuoden lehdet
 2. Klikkaa "Tilaa Varastokirjastosta" ja täytä tiedot avautuvaan lomakkeeseen, myös artikkelin tekijä ja artikkelin nimi sekä lehden nimi, vuosi, vuosikerta, numero, sivut.
 3. Tulostetun artikkelikopion voi noutaa Lapin korkeakoulukirjastosta.

Mikrobitti-lehden saatavuustiedot