Skip to main content

Lainaajalle

Mistä artikkeleita haetaan?

Kotimaisten lehtien sisältämien artikkeleiden tietoja löytyy yliopiston LUC-Finnassa, "Kotimaisia artikkeleita (Arto)" -välilehdellä. Lisäksi on eri alojen lehtipalveluita, kuten mm. Edilex-lakikirjasto ja Lapin AMKissa Medic, terveystieteiden artikkelitietoja,

Ulkomaisia artikkelitietokantoja on useita. Osaan näistä voi tehdä hakuja LUC-Finnan "Kansainväliset e-aineistot" -haun kautta ( ohje).

Katso oman alasi artikkelipalveluita 

Tietoja artikkeleista LUC-Finnassa

Kotimaisia artikkeleita voi hakea LUC-Finnasta, jossa ne näkyvät erillisellä välilehdellä, Kotimaisia artikkeleita (Arto) (1).

  • Huomaa, että artikkeleiden tiedoissa ei ole saatavuustietoja (2), vaan artikkeli paikannetaan lehden nimellä kirjaston kokoelmista, jos artikkelissa ei ole kokotekstilinkkiä.
  • Artikkelin julkaisutiedot, lehden nimi, vuosikerta, vuosi, numero ja sivut näkyvät artikkelin tiedoissa (3).
  • Tehdään siis uusi haku lehden nimellä ja katsotaan "Kirjaston kokoelmat" -välilehdeltä (4), tuleeko lehti kirjastoomme (ks. alla Painetun lehden artikkelin saatavuus).
  • Jos lehteä ei löydy kirjaston kokoelmista, tarkista lehden saatavuus myös Kuopion Varastokirjastosta (5).

Kotimaisia artikkeleita -välilehti hakutuloksena Apsista terveyskaveri, Avain-lehdessä 2017 nro 5, sivut 36-39.

Mukana on myös paljon linkkejä artikkeleiden kokoteksteihin. Osa artikkeleiden kokoteksteistä on käytettävissä vain, kun on kirjautunut sisään LUC-Finnaan Haka-kirjautumisella.

"Keskiluokkaisen minuuden jäljillä" -artikkelin tiedot LUC-Finnassa.

Painetun lehden artikkelin saatavuus

Yhä useammin artikkeleiden kokotekstit löytyvät verkosta, mutta varsinkin kotimaisten lehtien artikkeleita on usein saatavilla vain painetuissa lehdissä. Halutessasi lukea painetun lehden artikkelin, tarvitset tiedot, missä lehdessä, minä vuonna ja missä numerossa artikkeli on. Näillä tiedoilla voit tarkistaa, onko kyseinen lehti kirjastosi kokoelmissa. Kokoomateoksen (toimitetun kirjan) artikkelista tarvitaan vastaavasti koko julkaisun eli kokoomateoksen nimi ja artikkelin sivunumerot.

LUC-Finnassa artikkeleista on Julkaisussa -kodassa tiedot, missä lehdessä tai teoksessa artikkeli on julkaistu. Tässä esimerkissä "83 (2008): 5, s. 60-61" ilmaisee, että artikkeli on julkaistu Sotilasaikakauslehden 83. vuosikerrassa, vuonna 2008, numerossa 5 ja sivuilla 60-61.

"Kuinka äkäpussi kesytetään" artikkelin tiedot.

Näiden tietojen avulla kyseinen lehti tai kokoomateos etsitään kirjastojen kokoelmista. Artikkelitietojen yhteydessä oleva lehden linkki ei johda eteenpäin, vaan LUC-Finnassa on tehtävä uusi haku lehden nimellä ja katsottava hakutulos "Kirjaston kokoelmat"-välilehdeltä.  Kun LUC-Finnasta haetaan Sotilasaikakauslehti -hakusanalla(1) nähdään, tuleeko kyseinen lehti kirjastoon. Klikkaamalla lehden nimestä (2), saat esiin myös vuosikertatiedot (aivan näytön alareunassa).

Sotilasaikakauslehden tiedot

  • Yliopistokirjastossa kuluvan vuoden lehdet löytyvät 2-kerroksesta ja vanhemmat vuosikerrat 0-kerroksesta.

Artikkelipyyntö Varastokirjastosta LUC-Finnan kautta

Lapin yliopiston opiskelijat ja henkilöstö voivat tilata artikkeleita maksutta Varastokirjastosta. Kirjaudu sisään LUC-Finnaan.

  1. Hae lehti ja katso hakutulos Kuopion Varastokirjasto -välilehdeltä. 
  2. Avaa lehden tiedot klikkaamalla lehden nimeä.

Mikrobitti-lehden hakutulos LUC-Finnassa

  1. Tarkista lehden vuosikertatiedoista, että Varastokirjastossa on haluamasi vuoden lehdet
  2. Klikkaa "Artikkelikopio" ja täytä tiedot avautuvaan lomakkeeseen: artikkelin tekijä ja artikkelin nimi sekä lehden vuosi, vuosikerta, numero, sivut.
  3. Saat artikkelin sähköpostiisi.

Mikrobitti-lehden saatavuustiedot