Siirry pääsisältöön

Lainaajalle

Laina-ajat

Yleiskokoelma    4 viikkoa
Kurssikirjat          2 viikkoa   
Lukusalikokoelma 1 vrk
Lehdet: 1 viikko

Uusinta

Lainat palautetaan kirjastoon tai uusitaan viimeistään eräpäivänä. Lainat, joihin ei ole varausta, voit uusia:

 • LUC-Finnan kautta 1 vuoden ajan
 • puhelimitse: Rovaniemi 040 484 4302, Kemi-Tornio 040 542 5406 
 • sähköpostitse kirjasto(at)ulapland.fi 
HUOM! Jos sinulla on lainoja myöhässä, maksut kirjautuvat tietoihisi vasta uusimisen yhteydessä, ja lainakiellon raja (5 €) voi tulla täyteen ennen kuin saat uusittua kaikki lainasi.  Maksa kertyneet maksut pois Finnan Maksut-sivun kautta, jotta voit jatkaa lainojen uusimista. Lisätietoja saat kirjastosta.

Eräpäivämuistutukset

Lähetämme asiakkaalle yli 7 vuorokauden lainoista eräpäivämuistutuksen sähköpostitse 4 päivää ennen eräpäivää. Kaikista lainoista lähetetään ensimmäinen palautuspyyntö eräpäivänä.

Kirjasto ei voi taata lähetettävien ilmoitusten perille tuloa kaikissa tilanteissa. Asiakkaana sinulla on velvollisuus seurata itse lainojesi erääntymistä.

Palautus

Voit palauttaa lainat kirjaston aukioloaikana mihin tahansa Lapin korkeakoulukirjaston toimipisteeseen. Lukusalilainat palautetaan vain siihen kirjastoon, josta ne on lainattu. Kun kirjasto on kiinni, lainat voi palauttaa palautuslaatikoihin.

Palautuslaatikot ovat kirjaston ulkopuolella (palautuslaatikot tyhjennetään vain aamuisin)

Maksut

Myöhästymismaksut
Myöhästyneistä lainoista perimme hinnaston mukaisesti myöhästymismaksua heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Myöhästymismaksut kertyvät kirjaston aukiolopäiviltä, ei kuitenkaan lauantailta.

Vuorokausi- ja viikonloppulainat 1 €/kirja/pv max 10 €/kirja
Muu lainattava aineisto 0,50 €/kirja/pv max  5 €/kirja
Kannettavat tietokoneet 10 €/pv  

Maksaminen
Voit maksaa kirjaston maksuja LUC-Finnassa verkkomaksulla (ohje alla) tai kirjaston asiakaspalvelussa pankkikortilla. 

Lainakielto
Kun maksamattomia maksuja on vähintään 5 euroa, asiakas joutuu lainakieltoon, jolloin kirjoja ei voi lainata lisää. IAsiakas ei voi myöskään itse uusia lainoja, mutta kirjaston henkilökunta voi uusia lainat, joihin ei ole varauksia. Lainakielto puretaan, kun maksut on maksettu.

Varaukset
Varaukset ovat maksuttomia. Noutamatta jääneistä varauksista peritään 2 €:n maksu

Kaukolainat
​Kaukolainoista kirjastojen välillä peritään hinnastonmukainen maksu. OTK, TTK ja YTK maksavat gradun tekijöille joitakin kaukolainoja, kysy lisää kirjastosta.
Katso myös muiden palveluiden hinnat oheisesta palveluhinnastosta.

Laskutus ja perintä
Palauttamattomista lainoista lähetetään lasku. Jos palautat lainasi laskun lähettämisen jälkeen, lasku perutaan kirjan hinnan osalta, mutta maksettavaksi jää laskutusmaksu. Ellet maksa saamaasi laskua eräpäivään mennessä, perintä siirtyy perintätoimiston hoidettavaksi.

Verkkomaksaminen LUC-Finnassa

Voit maksaa sinulle kertyneitä lainaukseen liittyviä maksuja myös verkkomaksuna. Maksaminen onnistuu kotimaisten verkkopankkien kautta tai luottokorteilla.

 • Näet omat maksusi LUC-Finnan oman tilisi tiedoista, Maksut-välilehdeltä.
 • Pääset maksamaan 'Siirry maksamaan'-painikkeella.
 • Verkkomaksuna maksetaan koko saldo kerralla, et voi muuttaa maksettavaa summaa. Alaraja maksulle on 1€.
 • Voit maksaa vain lainaukseen liittyvät maksut verkossa. Muiden maksujen osalta ota yhteys asiakaspalveluun.
 • Suoritettuasi maksun muista palata LUC-Finnaan, jotta maksu rekisteröityy kirjaston järjestelmään viiveettä.
 • Maksuja, jotka ovat kertyneet palauttamattomista / uusimattomista lainoista, ei voi maksaa, ennen kuin kyseiset kirjat on palautettu tai uusittu. Voit palauttaa ne lainat, joista maksut ovat syntyneet ja maksaa tämän jälkeen. Voit myös ottaa yhteyttä kirjastoon sopiaksesi maksusta. Kirjat, joihin ei ole varauksia, voidaan yleensä uusia asiakaspalvelussa, vaikka asiakkaalla on lainauskielto sakkojen vuoksi. 

Lisätietoa verkkomaksamisesta

Maksunvälityspalvelun toteuttajana ja maksupalveluntarjoajana toimii Paytrail Oyj (2122839-7) yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa. Visa-, Visa Electron- tai MasterCard-korteilla tehtävissä maksuissa Paytrail Oyj näkyy maksun saajana korttilaskulla ja välittää maksun kauppiaalle. Paytrail Oyj:llä on maksulaitoksen toimilupa. Verkkopankkimaksamiseen liittyvän maksunvälityspalvelun toteuttaa Paytrail Oyj (2122839-7) yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa. Käyttäjän kannalta palvelu toimii aivan kuten perinteinen verkkomaksaminenkin.

Paytrail Oyj, y-tunnus: 2122839-7
Innova 2, Lutakonaukio 7, 40100 Jyväskylä

Kannettavat tietokoneet lainattavana

Kannettavia tietokoneita on lainattavissa vain yliopistokirjastossa. Niiden saatavuustiedot voi tarkistaa kirjaston LUC-Finnasta hakusanalla kannettava tietokone (tai kannettava tai laptop tai portable) ja rajaamalla Aineistotyyppi > Esine.

Kannettavien lainausohjeita

 • kannettavia voivat lainata vain Lapin yliopiston opiskelijat​
 • laina-aika on kaksi viikkoa​
 • lainauksessa noudatetaan kirjaston käyttösääntöjä​
 • asiakas on vastuussa kirjastokortillaan lainatusta aineistosta​
 • myöhästymisestä peritään sakko voimassaolevan sakkokäytännön mukaan, 10 e/pvä
 • kannettava, laturi, laukku ja ohjekirja muodostavat paketin jota lainataan kokonaisuutena
 • kannettavat palautetaan AINA henkilökohtaisesti lainaustiskille siihen kirjastoon, josta ne on lainattu​
 • kirjasto EI vastaa käyttäjän kannettavalle tallettamista omista tiedostoista. Kannettavat tyhjennetään lainaajien tiedostoista jokaisen palautuksen yhteydessä. Lainaajan on itse huolehdittava omien tietojensa siirrosta.
 • kirjasto ja LaY eivät vastaa mistään laitteen vikaantumisesta tai ohjelmistovirheestä aiheutuvista mahdollisista vahingoista. Laitteen lainaaminen/käyttö on täysin lainaajan omalla vastuulla.
 • laitteen tarkat käyttöoikeusehdot ovat lainattaessa laitteen mukana

Kannettavien käyttö kirjastossa

Yliopistokirjastossa voi käyttää kannettavia tietokoneita muissa lukutiloissa, mutta EI "Hiljaisessa lukusalissa".

Osoitteenmuutos

Jos puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita muutoksesta kirjastoosi!

 • Uusi osoite ei päivity tietoihisi automaattisesti, vaan lomakkeella antamasi tiedot välittyvät asiakaspalveluun päivitettäväksi.
 • Nimenmuutoksen voi tehdä vain paikan päällä kirjaston asiakaspalvelussa. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Käyttö- ja lainaussäännöt

LAPIN KORKEAKOULUKIRJASTON KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA LAINAUSSÄÄNNÖT 1.11.2010 ALKAEN
Hyväksytty Lapin korkeakoulukirjaston johtokunnan kokouksessa 6.10.2010.
Käyttösäännöt päivitetty 20.1.2020

KÄYTTÖSÄÄNNÖT

KÄYTTÖOIKEUS
Lapin korkeakoulukirjasto on Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston yhteinen kirjasto. Se on kaikille avoin ja palvelee erityisesti Lappia. Osa aineistosta ja palveluista on tarkoitettu vain oman korkeakoulun opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön.
Asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston palvelukohtaisia sääntöjä ja ohjeita.

KIRJASTOKORTTI
Kirjastokortin saadakseen asiakkaan on todistettava henkilöllisyytensä. Alle 15-vuotiailta vaaditaan myös huoltajan allekirjoitus. Kirjastokortti on henkilökohtainen ja sen omistaja on vastuussa sillä lainatusta aineistosta.

Asiakas on velvollinen ilmoittamaan kirjastoon nimensä tai osoitteidensa muutoksista ja kortin katoamisesta. Kadonneen kortin tilalle saa maksua vastaan uuden kortin.

LAINAUS
Tarkat tiedot lainauksesta saa lainaussäännöistä.

KAUKOPALVELU
Mikäli tarvittavaa aineistoa ei ole Lapin korkeakoulukirjaston kokoelmissa, asiakas voi pyytää aineistoa tilattavaksi muista kirjastoista kotimaasta tai ulkomailta. Kaukopalvelusta peritään voimassa olevan hinnaston mukainen maksu.

ELEKTRONINEN AINEISTO
Lapin korkeakoulujen opiskelijoilla ja henkilökunnalla on nykyisten lisenssisopimusten perusteella käyttöoikeus vain omalle korkeakoululleen hankittuihin tietokantoihin ja elektronisiin aineistoihin. Ne ovat käytettävissä korkeakoulujen paikallisverkkoon liitetyillä työasemilla sekä paikallisverkon ulkopuolelta etäkäytössä oman organisaation tunnuksilla. Kirjaston paikallisasiakkaat voivat käyttää kirjaston hankkimia elektronisia aineistoja kirjastojen tiloissa olevilla työasemilla sopimusten mukaisilla tavoilla.

Elektronisten aineistojen lisenssisopimuksissa on määritelty kullekin aineistolle käyttöehdot, joita sekä kirjaston että asiakkaiden tulee noudattaa. Elektronisten aineistojen käyttöoikeus sallii aineiston katselun, tallentamisen ja tulostamisen voimassa olevan tekijänoikeuslain ja käyttölisenssien esittämin rajoituksin. Tarkempia tietoja elektronisten aineistojen käyttöehdoista saa molempien korkeakoulujen LUC-Finnasta ja kirjaston henkilökunnalta.

TIETOPALVELU JA KOULUTUS
Kirjaston henkilökunta ohjaa ja opastaa tiedonhaussa, tietokantojen ja muiden e-aineistojen käytössä. Laajoista tiedonhauista peritään hinnaston mukainen maksu. Kirjaston henkilökunta antaa opetussuunnitelmiin sisältyvää informaatiolukutaidon opetusta opintojen eri vaiheissa ja järjestää koulutustilaisuuksia myös henkilökunnalle. Ulkopuolisille voidaan järjestää kirjastoesittelyjä ja tiedonhankinnan koulutusta, josta peritään hinnaston mukainen maksu.

KIRJASTON TILAT
Kirjaston eri toimipisteiden aukioloajoista tiedotetaan kirjastoissa ja verkkosivustolla.

Kirjastossa on tiloja erilaisiin käyttötarkoituksiin, esim. ryhmätyötiloja ja lukutiloja. Hiljaisiksi merkityissä tiloissa on taattava työrauha muille kirjaston käyttäjille. Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijat ja henkilökunta voivat käyttää kulkuavaimilla kirjaston luku- ja työskentelytiloja myös aukioloaikojen ulkopuolella. Lisätietoja tiloista saa kirjastosta.

Kirjaston henkilökunta voi pyytää kirjaston toimintaa ja muita asiakkaita häiritsevää asiakasta poistumaan. Häiritsevältä asiakkaalta voidaan myös kieltää kirjaston käyttö määräajaksi tai kokonaan.

ASIAKASPALAUTE JA EHDOTUKSET
Asiakas voi antaa kirjastoa koskevia ehdotuksia tai muuta palautetta verkkolomakkeilla tai kirjastoon.

LAINAUSSÄÄNNÖT
Päivitys 2.9.2019

Lapin korkeakoulukirjaston kokoelmat ovat pääsääntöisesti kaikkien käytettävissä. Aineiston lainaamiseen tarvitaan kirjastokortti. Kirjastokortiksi käy myös minkä tahansa suomalaisen korkeakoulun kirjastokortti tai Lapin korkeakoulukirjaston hyväksymä opiskelijakortti. Vastaanottaessaan kirjastokortin asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston lainaussääntöjä.

Kirjastokortin saadakseen asiakkaan on todistettava henkilöllisyytensä. Alle 15-vuotiailta vaaditaan myös huoltajan allekirjoitus. Kirjastokortti on henkilökohtainen ja sen omistaja on vastuussa sillä lainatusta aineistosta.

Asiakas on velvollinen ilmoittamaan kirjastoon nimensä tai osoitteidensa muutoksista ja kortin katoamisesta. Kadonneen kortin tilalle saa maksua vastaan uuden kortin.

ASIAKASREKISTERI
Kirjaston asiakasrekisteriä käytetään ainoastaan lainausten valvontaan. Tiedot rekisteriä varten antaa kukin asiakas itse. Rekisterin tietoja ei luovuteta muuhun käyttöön. Lainoja koskevat tiedot häviävät, kun laina on palautettu. Rekisteriseloste löytyy kirjaston verkkosivuilta.

LAINAUS
Laina-ajat vaihtelevat eri kokoelmissa. Osan aineistoa saa vain lukusalilainaan. Jos haluttu aineisto on toisessa kirjaston toimipisteessä, asiakas voi tilata sen haluamaansa toimipisteeseen. E-aineistojen käyttöehdoista saa tietoa molempien korkeakoulujen LUC-Finnasta ja henkilökunnalta.

Asiakkaalle lähetetään eräpäivien ennakkoilmoituksia, myöhästymisilmoituksia sekä varausten saapumisilmoituksia sähköpostitse tai kirjeitse. Kirjasto ei voi taata lähetettävien ilmoitusten perille tuloa kaikissa tilanteissa. Asiakkaalla on velvollisuus seurata itse lainojensa erääntymistä. LUC-Finnassa asiakas voi tarkistaa asiakasrekisterissä olevat tietonsa, lainaamansa aineiston palautuspäivät sekä voimassaolevat varauksensa. Tietokannassa voi uusia lainansa ja tehdä varauksia.

Asiakas voi tilata kaukopalvelun välityksellä lainoja Varastokirjastosta. Lainat ovat maksuttomia. LUCFinnan kautta opiskelijat ja henkilökunta voivat itse maksutta tilata Varastokirjastosta artikkelikopioita.

UUSIMINEN
Asiakas voi uusia lainansa itsepalveluna LUC-Finnassa tai asiakaspalvelutiskeillä, puhelimitse tai sähköpostitse. Lainan voi uusia LUC-Fnnassa yhden vuoden ajan, mikäli aineistoon ei ole varausta ja asiakkaan maksut ovat alle hinnastossa mainitun lainakieltorajan. Mikäli omatoiminen uusinta LUC-Finnassa ei onnistu, asiakas voi ottaa yhteyttä asiakaspalveluun. Käyttökatkos tai tekninen häiriö ei vapauta myöhästymismaksujen maksamisesta.

PALAUTUS
Lainat on palautettava tai uusittava viimeistään eräpäivänä. Enintään seitsemän (7) päivän lainat sekä tietokoneet ja muut laitteet on palautettava siihen toimipisteeseen, josta ne on lainattu. Neljätoista (14) päivää ja sitä pitemmät lainat sekä osan lehdistä voi palauttaa mihin tahansa Lapin korkeakoulukirjaston toimipisteeseen. Lehtien palautusmahdollisuuden voi tarkistaa kirjastosta.

Lainoja voi palauttaa myös postitse omalla kustannuksellaan. Asiakas vastaa itse postitse palauttamastaan aineistosta siihen asti, kunnes aineisto saapuu kirjastoon. Postitse palautettaessa on suositeltavaa kirjata lähetys.

Kirjaston ollessa suljettuna painetun ja av-aineiston voi palauttaa kirjaston palautuslaatikoihin.

Myöhästyneistä lainoista peritään hinnaston mukaisesti myöhästymismaksua. Myöhästymismaksut kertyvät kirjaston aukiolopäiviltä, ei kuitenkaan lauantailta.

Asiakkaalle lähetetään yli 7 vrk:n lainoista eräpäivämuistutus sähköpostitse 3 pv ennen eräpäivää ja 7 vrk:n lainoista yhtä päivää ennen eräpäivää. Kaikista lainoista lähetetään ensimmäinen palautuspyyntö eräpäivää seuraavana päivänä. Toinen palautuspyyntö lähetetään 10 päivän kuluttua eräpäivästä. Sen jälkeen asiakkaalle lähetetään aineistosta lasku, johon lisätään laskutuslisä. Jos lainat palautetaan laskutuksen jälkeen, lasku raukeaa, mutta laskutuslisä ja myöhästymismaksut on maksettava. Sähköpostitse lähetetyt ilmoitukset ovat maksuttomia, postitse lähetetyistä veloitetaan hinnaston mukainen maksu. Ilmoituksia myöhässä olevasta aineistosta ei lähetetä viikonloppuisin eikä arkipyhinä.

Aineisto on palautettava siinä kunnossa kuin se on lainattu. Kirjaston aineistoa ei saa turmella esimerkiksi tekemällä merkintöjä ja alleviivauksia. Asiakas on velvollinen korvaamaan vahingoittuneen tai kadonneen aineiston.

LAINAUSKIELTO
Lainauskielto astuu voimaan, jos asiakkaan maksut ylittävät hinnastossa mainitun lainauskieltorajan tai lainat ovat myöhässä yli säännöissä annetun rajan. Lainauskiellossa oleva asiakas ei voi lainata, varata eikä itse uusia lainojaan. Lainauskielto voidaan purkaa, kun asiakas maksaa ainakin lainauskieltorajan ylittävät maksut ja joko palauttaa tai uusii myöhässä olevat lainansa. Asiakas voidaan asettaa määräaikaiseen lainauskieltoon myös, mikäli hän ei noudata kirjaston sääntöjä.

VARAUS

Jos haluttu aineisto on lainassa, siihen voi tehdä varauksen LUC-Finnassa tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. Osaa aineistosta ei voi varata. Varauksen saapumisilmoitus on sähköpostitse maksuton, postitse hinnaston mukaan.

Varausta tehdessä tulee valita, mistä kirjastopisteestä haluaa noutaa lainansa. Aineiston kuljetuksista saa lisätietoja kirjaston henkilökunnalta. Aineisto on varattuna asiakkaalle viikon ajan. Varatun aineiston noutamatta jättämisestä peritään hinnaston mukainen maksu. Mikäli asiakas ei tarvitse varaamaansa aineistoa, hänen on viipymättä ilmoitettava siitä kirjastoon.

AINEISTON KORVAUS
Kadonneen tai tuhoutuneen aineiston asiakas voi korvata hankkimalla tilalle uuden, maksamalla palvelutiskillä tai pyytämällä kirjastoa laskuttamaan aineiston. Aineistosta peritään hinnaston mukainen korvaus, laskutuksesta lisäksi laskutuslisä.