Skip to Main Content

LUC-Finna opas

Mistä artikkeleita haetaan?

Kotimaisten lehtien sisältämien artikkeleiden tietoja löytyy LUC-Finnassa, "Arto - kotimaisia artikkeleita" -välilehdellä. Lisäksi on eri alojen lehtipalveluita, kuten mm. Edilex-lakikirjasto ja Lapin AMKissa Medic, terveystieteiden artikkelitietoja.

Ulkomaisia artikkelitietokantoja on useita. Pääosaan näistä voi tehdä hakuja LUC-Finnan "Kansainväliset e-aineistot" -haun kautta ( ohje).

Katso oman alasi artikkelipalveluita 

Tietoja artikkeleista LUC-Finnassa

Kotimaisia artikkeleita voi hakea LUC-Finnasta:

 1. Katso artikkelitiedot Arto - kotimaisia artikkeleita -välilehdeltä
 2. Vain osaan artikkeleista on saatavilla kokotekstilinkki, tässä hakutuloksessa yli tuhannesta vain 29 on saatavilla verkosta. Muut artikkelit on luettava painetuista lehdistä. Huomaa myös, että osa artikkeleiden kokoteksteistä on saatavilla vain, jos on kirjautunut LUC-Finnaan Haka-kirjautumisella.
 3. Jos artikkelissa ei ole kokotekstiä, artikkeli paikannetaan lehden nimellä kirjaston kokoelmista. Katso siis artikkelin julkaisutiedot: lehden nimi, vuosi, numero ja sivut: Mikrobitti, 2016, numero 11.
 4. Tee uusi haku lehden nimellä ja katso Kirjaston kokoelma -välilehdeltä, tuleeko lehti kirjastoomme (ks. alla Painetun lehden artikkelin saatavuus).
 5. Jos lehteä ei löydy kirjaston kokoelmista, tarkista lehden saatavuus myös Kuopion Varastokirjastosta, johon voit tehdä ilmaisen artikkelipyynnön (katso ohje)

LUC-Finna -haku älypuhelimet -hakusanalla. Hakutuloksessa "Älypuhelimet kohtuuhintaan" ja "Älypuhelimet oppimistoimintaa jäsentämässä" -artikkelit.

 

Artikkelin tiedot

Halutessasi lukea painetun lehden artikkelin, tarvitset tiedot:

 • missä lehdessä,
 • minä vuonna ja
 • missä numerossa artikkeli on. 

Esimerkiksi: Paloheimo, Heikki: Politiikan pitkät syklit ja poliittisen kentän uusjako. Politiikka 2014, 56(1): 15-28.
Tarkista sitten LUC-Finnasta, löytyykö Politiikka-lehti vuodelta 2014. Katso Lehtien haku -ohje. Lehtien laina-aika on 1 viikko, uusinta numeroa ei lainata.

Painetun lehden artikkelin saatavuus

Yhä useammin artikkeleiden kokotekstit löytyvät verkosta, mutta varsinkin kotimaisten lehtien artikkeleita on usein saatavilla vain painetuissa lehdissä. Halutessasi lukea painetun lehden artikkelin, tarvitset tiedot, missä lehdessä, minä vuonna ja missä numerossa artikkeli on. Näillä tiedoilla voit tarkistaa, onko kyseinen lehti kirjastosi kokoelmissa. Kokoomateoksen (toimitetun kirjan) artikkelista tarvitaan vastaavasti koko julkaisun eli kokoomateoksen nimi ja artikkelin sivunumerot.

LUC-Finnassa artikkeleista on Julkaisussa -kodassa tiedot, missä lehdessä tai teoksessa artikkeli on julkaistu. Tässä esimerkissä "83 (2008): 5, s. 60-61" ilmaisee, että artikkeli on julkaistu Sotilasaikakauslehden 83. vuosikerrassa, vuonna 2008, numerossa 5 ja sivuilla 60-61.

"Kuinka äkäpussi kesytetään" artikkelin tiedot.

Näiden tietojen avulla kyseinen lehti tai kokoomateos etsitään kirjastojen kokoelmista. Artikkelitietojen yhteydessä oleva lehden linkki ei johda eteenpäin, vaan LUC-Finnassa on tehtävä uusi haku lehden nimellä ja katsottava hakutulos "Kirjaston kokoelma"-välilehdeltä.  

 1. Hae LUC-Finnasta Sotilasaikakauslehti -hakusanalla, niin näet, tuleeko kyseinen lehti kirjastoon.
 2. Klikkaamalla lehden nimestä, saat esiin myös vuosikertatiedot (aivan näytön alareunassa).

LUC_finnassa hakutulos sotilasaikakauslehti -hakusanalla

 1. Yliopistokirjastossa kuluvan vuoden lehdet löytyvät 2-kerroksesta ja vanhemmat vuosikerrat 0-kerroksesta.

Sotilasaikakauslehden saatavuustiedot

Rajaus tieteellisiin artikkeleihin

Haettaessa LUC-Finnan "Arto - kotimaisia artikkeleita" -haulla, hakutulosessa on mukana myös yleisaikakauslehtien artikkeleita. Kun lisäät hakusanaksi jufo, hakutulos rajautuu tieteellisiin lehtiin sekä tieteellisiä artikkeleita sisältäviin ammattilehtiin.
Suomessa on käytössä julkaisufoorumijärjestelmä, jossa tieteelliset lehdet on luokitettu kolmelle jufo-tasolle, 1 = perustaso; 2 = johtava taso; 3 = korkein taso. Mukana on myös jufo0-tason lehtiä, jotka eivät kaikin osin täytä tieteellisyyden kriteereitä. Kotimaisia lehtiä ei ole jufo3-tasolla.

LUC-Finnan kotimaisten artikkelien haku älypuhelimet ja jufo -hakusnaoilla

Voit halutessasi tarkistaa lehden jufo-tason Julkaisufoorumin julkaisukanavahaulla. Lisää tietoa lehtien arvioinnista

LUC-Finnan tarkennetussa haussa voit hakea yhdellä haulla sekä jufo1- että jufo2-tason lehtien artikkelit. 

 1. kirjoita haluamasi hakusanat
 2. lisää uusi hakuryhmä
 3. kirjoita alekkaisiin ruutuihin "jufo:1" ja "jufo:2"
 4. yhdistä hakuruudut ORilla

Kotimaisten artikkelien tarkennettu haku

Artikkelipyyntö Varastokirjastosta LUC-Finnan kautta

Artikkelikopioiden tilaukset Varastokirjastosta muuttuvat 1.9.21 alkaen. Asiakkaat eivät voi enää tilata artikkelikopioita suoraan omaan sähköpostiin, vaan artikkelikopiot toimitetaan Lapin korkeakoulukirjastolle, josta asiakas saa ne tulostettuna kopiona. 

Lapin yliopiston ja Lapin AMKin opiskelijat sekä henkilöstö voivat tilata artikkeleita Varastokirjastosta. Kirjaudu sisään LUC-Finnaan.

 1. Hae lehti ja katso hakutulos Kuopion Varastokirjasto -välilehdeltä. 
 2. Avaa lehden tiedot klikkaamalla lehden nimeä.

Mikrobitti-lehden hakutulos LUC-Finnassa

 1. Tarkista lehden vuosikertatiedoista, että Varastokirjastossa on haluamasi vuoden lehdet
 2. Klikkaa "Tilaa Varastokirjastosta" ja täytä tiedot avautuvaan lomakkeeseen, myös artikkelin tekijä ja artikkelin nimi sekä lehden nimi, vuosi, vuosikerta, numero, sivut.
 3. Tulostetun artikkelikopion voi noutaa Lapin korkeakoulukirjastosta.

Mikrobitti-lehden saatavuustiedot