Siirry pääsisältöön

Tiedonhankinnan perusteet

Lisää tietokantoja

Lapin yliopistossa on käytettävissä yli 20 000 verkkolehteä, noin 200 000 verkkokirjaa sekä lukuisia tietokantoja, joihin on tallennettu tietoja kirjoista ja artikkeleista. Tietokantoja tuottavat kaupalliset yritykset sekä lisäksi kirjastot, tieteelliset seurat ja muut akateemiset yhteisöt. Koska suuri osa tietokantojen tuottajista on kaupallisia yrityksiä, siksi näiden tietokantojen käyttö on lisenssisopimuksilla rajattu käyttöoikeudet ostaneen yliopiston verkkoon. Lapin yliopistoon hankittuja tietokantoja ja verkkoaineistoja voivat opiskelijat ja henkilökunta käyttää myös yliopiston verkon ulkopuolella kirjautumalla LUC-Finnaan omilla ulapland-tunnuksilla.   

LUC-Finnan e-aineistohaku

LUC-Finnan kansainvälisten e-aineistojen haku sisältää pääosan näistä yliopistolle hankituista ulkomaisista verkkoaineistoista, joten usein riittää tiedonhaut vain LUC-Finnaan. E-aineistohauista puuttuu kuitenkin, mm.

  • kasvatustieteen Eric-tietokanta (Ebsco tai ProQuest)
  • oikeustieteen Westlaw tietokanta
  • matkailun Leisure Tourism -tietokanta
  • Bloomsbury Fashion Central -palvelu

Laajemmissa tiedonhauissa (esim. kandi tai gradu) kannattaa tiedonhakuja tehdä joskus myös tietokantojen omissa hakuliittymissä.
Kirjoja kannattaa usein hakea myös kansallisen Finna.fi -palvelun kautta,sisältää tiedot kaikkien Suomen YO- ja AMK-kirjastojen aineistoista, sekä useista muista kirjastoista.

Tiedonhaun oppaat

Tiedonhaun oppaisiin on koottu 

  • paljon ohjeistusta tiedonhakuihin, akateemiseen kirjoittamiseen ja viittaamiskäytäntöihin
  • sekä paljon linkkejä hyödyllisiin verkkoaineistoihin ja tietokantoihin Lapin yo:n tieteenalojen mukaan. Mukana ovat kaikki ne verkkoaineistot / tietokannat, jotka on hankittu Lapin yliopistolle, sekä lisäksi linkkejä lukuisiin vapaasti verkossa oleviin aineistoihin.

Näillä sivuilla verkkoaineistot/tietokannat on jaoteltu tieteenaloittain sekä vielä sisällön mukaisesti eri välilehdille; artikkelitietokannat, kirjat, hakuteokset, sanakirjat, tilastot jne. 
  Keltaisella avainmerkillä merkittyihin aineistoihin kirjaudutaan yliopiston ulkopuolelta henkilökohtaisilla ulapland-tunnuksilla.

LUC-Finnan aloitussivu, jossa linkki: Tiedonhaun oppaat

Tietokannat LUC-Finnassa

LUC-Finnasta löytyvät linkit joko Lapin yliopistoon tai Lapin ammattikorkeakouluun hankittuihin tietokantoihin.

  1. Kirjoita tietokannan nimi hakuruutuun tai valitse "Selaa tietokantoja"
  2. Jos teet haun tietokannan nimellä, rajaa  hakutulosta vasemman reunan valikosta > Tietokanta
  3. Avaa tietokanta klikkaamalla "Tietokannan käyttöliittymä"

Laajemmin tietokantoja löytyy Tiedonhakijalle YO ja Tiedonhakijalle AMK -sivuilta (=Tiedonhaun oppaat).

LUc-finnan aloitussivu, hakusanoina alamtalent

LUC-Finnan hakutulos almatalent -hakusanalla

 

Tietokannan tallennus omiin suosikkeihin

Voit lisätä tietokannat omiin suosikkeihin klikkaamalla pinnin kuvaa ja sitten My favorits..

LUC-Finnan hakutulos. Ebsco databases

Tallennetut linkit löytyvät yläreunan palkista > Oma nimi > Suosikit

LUC-Finnan aloitussivu, suosikit

Voit järjestää omat suosikit kansioihin, lisäämällä kansioita kohdasta "Lisää uusi"

LUC-Finnan suosikit

Tieteellisiä julkaisuja vapaasti verkossa

Tieteellisiä julkaisuja on saatavilla yhä enemmän avoimesti verkossa (Open Access / OA). Tutkimusta tehdään pääasiassa julkisilla varoilla; siksi tiede ja tutkimus ovat lähtökohtaisesti avoimia, ellei ole jotain perusteltua syytä olla avaamatta. Tieteen avoimuus on kehittynyt pääosin vasta 2010-luvulla, siksi sitä vanhempia julkaisuja löytyy niukemmin avoimina. Avoimen tieteen kehityksen rinnalla on kulkenut vanhojen julkaisujen digitointihankkeita, joiden tuloksena tekijänoikeuksista vapautuneita vanhoja aineistoja on saatavilla paljon avoimina.​

Läheskään kaikkia vapaasti verkossa olevia tieteellisiä julkaisuja ei löydä perus Google-haulla. Voit etsiä näitä tieteellisiä julkaisuja useiden eri hakupalveluiden avulla. Näiden palveluiden sisällöt menevät osittain päälekkäin, mutta mikään niistä ei kata kaikkea.