Skip to main content

Tietokantaoppaita

Tietoja artikkeleista LUC-Finnassa

Kotimaisia artikkeleita voi hakea LUC-Finnasta, jossa ne näkyvät erillisellä välilehdellä, Kotimaisia artikkeleita (Arto) (1).

 • Huomaa, että artikkeleiden tiedoissa ei ole saatavuustietoja (2), vaan artikkeli paikannetaan lehden nimellä kirjaston kokoelmista, jos artikkelissa ei ole kokotekstilinkkiä.
 • Artikkelin julkaisutiedot, lehden nimi, vuosikerta, vuosi, numero ja sivut näkyvät artikkelin tiedoissa (3).
 • Tehdään siis uusi haku lehden nimellä ja katsotaan "Kirjaston kokoelmat" -välilehdeltä (4), tuleeko lehti kirjastoomme (ks. alla Painetun lehden artikkelin saatavuus).
 • Jos lehteä ei löydy kirjaston kokoelmista, tarkista lehden saatavuus myös Kuopion Varastokirjastosta (5).

Kotimaisia artikkeleita -välilehti hakutuloksena Apsista terveyskaveri, Avain-lehdessä 2017 nro 5, sivut 36-39.

Mukana on myös paljon linkkejä artikkeleiden kokoteksteihin. Osa artikkeleiden kokoteksteistä on käytettävissä vain, kun on kirjautunut sisään LUC-Finnaan Haka-kirjautumisella.

"Keskiluokkaisen minuuden jäljillä" -artikkelin tiedot LUC-Finnassa.

Kotimaisten artikkelien tarkennettu haku

Haluat löytää artikkeleita opiskelijoiden ajankäytöstä ja käytät hakusanoina ajankäyttö tai ajanhallinta ja opiskelijat. Tee haku tarkennetussa haussa, jotta voit yhdistää hakusanoja monipuolisemmin.

 1. Valitse ensin tarkennetun haun "Kotimaisia artikkeleita (Arto)" -välilehti.
 2. Kirjoita vaihtoehtoiset hakusanat alekkaisiin hakuruutuihin
 3. Yhditsä nämä hakuruudut "Millä tahansa näistä (OR)"
 4. Lisää hakuryhmä (huomaa ero hakuryhmän ja hakukentän välillä)

 1. Kirjoita uuden hakuryhmän hakuruutuun rajaava hakusana, opiskelijat.
 2. Voit halutesssasi lisätä tähänkin hakukenttiä.
 3. Yhdistä hakuryhmät "Kaikki hakuryhmät (AND)".

Rajaus tieteellisiin artikkeleihin

Haettaessa LUC-Finnan Kotimaisia artikkeleita (Arto) -haulla, hakutulosessa on mukana myös yleisaikakauslehtien artikkeleita. Kun lisäät hakusanaksi jufo, hakutulos rajautuu tieteellisiin lehtiin sekä tieteellisiä artikkeleita sisältäviin ammattilehtiin.
Suomessa on käytössä julkaisufoorumijärjestelmä, jossa tieteelliset lehdet on luokitettu kolmelle jufo-tasolle, 1 = perustaso; 2 = johtava taso; 3 = korkein taso. Mukana on myös jufo0-tason lehtiä, jotka eivät kaikin osin täytä tieteellisyyden kriteereitä. Kotimaisia lehtiä ei ole jufo3-tasolla.

LUC-finnan kotimaisten artikkelien haku: älypuhelimet jufo

Voit halutessasi tarkistaa lehden jufo-tason Julkaisufoorumin julkaisukanavahaulla. Lisää tietoa lehtien arvioinnista

LUC-Finnan tarkennetussa haussa voit hakea yhdellä haulla sekä jufo1- että jufo2-tason lehtien artikkelit. 

 1. kirjoita haluamasi hakusanat
 2. lisää uusi hakuryhmä
 3. kirjoita alekkaisiin ruutuihin "jufo:1" ja "jufo:2"
 4. yhdistä hakuruudut ORilla

Kotimaisten artikkelien tarkennettu haku

Painetun lehden artikkelin saatavuus

Yhä useammin artikkeleiden kokotekstit löytyvät verkosta, mutta varsinkin kotimaisten lehtien artikkeleita on usein saatavilla vain painetuissa lehdissä. Halutessasi lukea painetun lehden artikkelin, tarvitset tiedot, missä lehdessä, minä vuonna ja missä numerossa artikkeli on. Näillä tiedoilla voit tarkistaa, onko kyseinen lehti kirjastosi kokoelmissa. Kokoomateoksen (toimitetun kirjan) artikkelista tarvitaan vastaavasti koko julkaisun eli kokoomateoksen nimi ja artikkelin sivunumerot.

LUC-Finnassa artikkeleista on Julkaisussa -kodassa tiedot, missä lehdessä tai teoksessa artikkeli on julkaistu. Tässä esimerkissä "83 (2008): 5, s. 60-61" ilmaisee, että artikkeli on julkaistu Sotilasaikakauslehden 83. vuosikerrassa, vuonna 2008, numerossa 5 ja sivuilla 60-61.

"Kuinka äkäpussi kesytetään" artikkelin tiedot.

Näiden tietojen avulla kyseinen lehti tai kokoomateos etsitään kirjastojen kokoelmista. Artikkelitietojen yhteydessä oleva lehden linkki ei johda eteenpäin, vaan LUC-Finnassa on tehtävä uusi haku lehden nimellä ja katsottava hakutulos "Kirjaston kokoelmat"-välilehdeltä.  Kun LUC-Finnasta haetaan Sotilasaikakauslehti -hakusanalla(1) nähdään, tuleeko kyseinen lehti kirjastoon. Klikkaamalla lehden nimestä (2), saat esiin myös vuosikertatiedot (aivan näytön alareunassa).

Sotilasaikakauslehden tiedot

 • Yliopistokirjastossa kuluvan vuoden lehdet löytyvät 2-kerroksesta ja vanhemmat vuosikerrat 0-kerroksesta.