Siirry pääsisältöön

Tietokantaoppaita

Tietoja artikkeleista LUC-Finnassa

Kotimaisia artikkeleita voi hakea LUC-Finnasta:

 1. Tee haku ja katso hakutulos Kirjaston kokoelma -välilehdeltä.
 2. Rajaa hakua Aineistotyyppi > Lehti/artikkeli
 3. Vain osaan artikkeleista on saatavilla kokotekstilinkki, tässä hakutuloksessa yli tuhannesta vain 35 on saatavilla verkosta. Muut artikkelit on luettava painetuista lehdistä. Huomaa myös, että osa artikkeleiden kokoteksteistä on saatavilla vain, jos on kirjautunut sisään LUC-Finnaan.
 4. Jos artikkelissa ei ole kokotekstiä, artikkeli paikannetaan lehden nimellä kirjaston kokoelmista. Katso siis artikkelin julkaisutiedot: lehden nimi, vuosi, numero ja sivut: Mikrobitti, 2016, numero 11. Tee sitten uusi haku lehden nimellä (Mikrobitti) ja katso, tuleeko lehti kirjastoomme (ks. alla Painetun lehden artikkelin saatavuus).
 5. Jos lehteä ei löydy kirjaston kokoelmista, tarkista lehden saatavuus myös Kuopion Varastokirjastosta, johon voit tehdä ilmaisen artikkelipyynnön (katso ohje).

Hakutulos LUC-Finnassa älypuhelimet-hakusanalla

 

Kotimaisten artikkelien tarkennettu haku

Haluat löytää artikkeleita opiskelijoiden ajankäytöstä ja käytät hakusanoina ajankäyttö tai ajanhallinta ja opiskelijat. Tee haku tarkennetussa haussa, jotta voit yhdistää hakusanoja monipuolisemmin.

 1. Kirjoita vaihtoehtoiset hakusanat alekkaisiin hakuruutuihin (ajankäyttö, ajanhallinta)
 2. Yhditsä nämä hakuruudut "Millä tahansa näistä (OR)"
 3. Lisää hakuryhmä (huomaa ero hakuryhmän ja hakukentän välillä)

Tarkennettu haku LUC-Finnassa

 1. Kirjoita uuden hakuryhmän hakuruutuun rajaava hakusana (opiskelijat)
 2. Voit halutesssasi lisätä tähänkin hakukenttiä.
 3. Yhdistä hakuryhmät "Kaikki hakuryhmät (AND)".

Tarkennetussa haussa lisätty hakuryhmä, johon on kirjoitettu hakusanaksi opiskelijat.

Rajaus tieteellisiin artikkeleihin

Katsottaessa LUC-Finnassa hakutuloksen kotimaisia artikkelitietoja, hakutuloksessa on mukana myös yleisaikakauslehtien artikkeleita. Kun lisäät hakusanaksi jufo, hakutulos rajautuu tieteellisiin lehtiin sekä tieteellisiä artikkeleita sisältäviin ammattilehtiin.
Suomessa on käytössä julkaisufoorumijärjestelmä, jossa tieteelliset lehdet on luokitettu kolmelle jufo-tasolle, 1 = perustaso; 2 = johtava taso; 3 = korkein taso. Mukana on myös jufo0-tason lehtiä, jotka eivät kaikin osin täytä tieteellisyyden kriteereitä. Kotimaisia lehtiä ei ole jufo3-tasolla.

LUC-Finnan kau hakusanoina: älypuhelimet jufo

Voit halutessasi tarkistaa lehden jufo-tason Julkaisufoorumin julkaisukanavahaulla. Lisää tietoa lehtien arvioinnista

LUC-Finnan tarkennetussa haussa voit hakea yhdellä haulla sekä jufo1- että jufo2-tason lehtien artikkelit. 

 1. kirjoita haluamasi hakusanat
 2. lisää uusi hakuryhmä
 3. kirjoita alekkaisiin ruutuihin "jufo:1" ja "jufo:2"
 4. yhdistä hakuruudut ORilla

LUC-Finna tarkennettu haku

Painetun lehden artikkelin saatavuus

Yhä useammin artikkeleiden kokotekstit löytyvät verkosta, mutta varsinkin kotimaisten lehtien artikkeleita on usein saatavilla vain painetuissa lehdissä. Halutessasi lukea painetun lehden artikkelin, tarvitset tiedot, missä lehdessä, minä vuonna ja missä numerossa artikkeli on. Näillä tiedoilla voit tarkistaa, onko kyseinen lehti kirjastosi kokoelmissa. Kokoomateoksen (toimitetun kirjan) artikkelista tarvitaan vastaavasti koko julkaisun eli kokoomateoksen nimi ja artikkelin sivunumerot.

LUC-Finnassa artikkeleista on Julkaisussa -kohdassa tiedot, missä lehdessä tai teoksessa artikkeli on julkaistu. Tässä esimerkissä "83 (2008): 5, s. 60-61" ilmaisee, että artikkeli on julkaistu Sotilasaikakauslehden 83. vuosikerrassa, vuonna 2008, numerossa 5 ja sivuilla 60-61.

"Kuinka äkäpussi kesytetään" artikkelin tiedot.

Näiden tietojen avulla kyseinen lehti tai kokoomateos etsitään kirjastojen kokoelmista. Artikkelitietojen yhteydessä oleva lehden linkki ei johda eteenpäin, vaan LUC-Finnassa on tehtävä uusi haku lehden nimellä ja rajattava hakutulosta ensin Organisaatio: Lapin korkeakoulukirjasto ja sitten vielä tarvittaessa Aineistotyyppi: Aikakauslehti.  

 1. Hae LUC-Finnasta Sotilasaikakauslehti -hakusanalla ja rajaa Organisaatio: Lapin korkeakoulukirjasto, niin näet, tuleeko kyseinen lehti kirjastoon.
 2. Klikkaamalla lehden nimestä, saat esiin myös vuosikertatiedot (aivan näytön alareunassa).

LUC-Finnan haku hakusanana: sotilasaikakauslehti

 • Yliopistokirjastossa kuluvan vuoden lehdet löytyvät 2-kerroksesta ja vanhemmat vuosikerrat 0-kerroksesta.

Sotilasaikakauslehden saatavuustiedot